Bacteriële vaginose

In de vagina zitten bij iedere vrouw altijd bacteriën en schimmels. Er heerst een bepaald evenwicht tussen deze bacteriën en schimmels. Dit evenwicht kan soms verstoord raken, waardoor bepaalde bacteriën gaan groeien. Als bepaalde soorten bacteriën de overhand krijgen kan er een riekende afscheiding ontstaan. Deze situatie noem je bacteriële vaginose.

Bacteriele vaginose

Symptomen

Doordat het evenwicht verstoord is zijn er meer bacteriën van een bepaalde soort. Het aantal melkzuurbacteriën is relatief laag. Deze zorgen er normaal gesproken voor dat de vagina zuur blijft. Doordat er minder van deze bacteriën zijn is de vagina minder zuur en gaat de afscheiding anders ruiken. Deze geur wordt vaak als een rotte visgeur omschreven.

Oorzaak

De precieze oorzaak is niet geheel duidelijk. Er zijn wel verschillende factoren die invloed hebben op het evenwicht van de vagina. Denk hierbij een zeep of medicijnen gebruik. Bij het gebruik van zeep of vaginale spoelingen wordt de zuurtegraad van de vagina minder sterk, waardoor de bacteriën kunnen gaan overgroeien. Ook na een antibiotica kuur kan de zuurtegraad lager worden. Daarnaast zijn mensen met ziektes zoals suikerziekte gevoeliger voor bacteriële vaginose.

Iedereen draagt normaal bacteriën in de vagina. Bacteriële vaginose is dan ook geen seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Het is niet besmettelijk. De klachten kunnen wel verergerd worden door seksueel contact. Dit komt doordat zaad een basische vloeistof is. Als er zaad in de vagina komt is het minder zuur van binnen. Hierdoor kunnen bepaalde bacteriën makkelijker groeien en de overhand krijgen.

Diagnostiek

De klachten, namelijk stinkende afscheiding, is heel typerend voor bacteriële vaginose. De huisarts wil het vaginaslijmvlies even bekijken om zeker te weten dat er geen andere oorzaak voor de ruikende afscheiding is. Zo nodig zal er met een wattenstaafje nog wat afscheiding worden afgenomen voor onderzoek.

Adviezen

U kunt zelf een aantal dingen doen om het evenwicht in de vagina niet te verstoren. Was de vagina niet met zeep. U kunt de vagina met lauw water afspoelen, dit is voldoende. De binnenkant van de vagina hoeft niet gereinigd te worden, dit gebeurt vanzelf. Daarom worden vaginale douches niet aangeraden. Gebruik ook geen vaginale spoelingen of deodorant. Dit kan het slijmvlies irriteren en de klachten erger maken.

Gebruik tijdens het vrijen eventueel een condoom zodat het zaad niet in de vagina komt en de balans niet kan verstoren. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende opgewonden bent voor het vrijen. Als de vagina nog te droog is tijdens het vrijen kan dit de klachten verergeren.

Behandeling

Bacteriële vaginose gaat vaak vanzelf over. Het kan geen kwaad. Het natuurlijke evenwicht herstelt zich vaak vanzelf. Dit kan wel enkele weken duren. Als dit te hinderlijk is kan er wel een behandeling worden gestart. De beste behandeling is metronidazol. Dit kan vaginaal worden ingebracht of als tabletten worden ingenomen. Als u het vaginaal in wil brengen krijgt u een capsule die u diep in de vagina moet brengen. Doe dit voor het slapen gaan, zodat hij er niet uitglijdt. Dit moet u totaal 1 week doen. Deze behandeling geeft de minste bijwerkingen. Als u tabletten slikt kunt u er 4 tegelijk nemen of gedurende 1 week 2 tabletten per dag. Deze pillen kunnen wel bijwerkingen geven. Daarnaast is er ook nog een andere crème die u in de vagina kunt brengen. Vraag hiernaar bij uw huisarts.

Uw partner hoeft niet behandeld te worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips