De couveuse afdeling

Baby’s die te vroeg geboren worden, die een ernstige infectie doormaken, die ademhalingsproblemen of een ernstige aangeboren afwijking hebben, moeten meestal worden verzorgd op een couveuseafdeling.

Bij iedere bevalling moet rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat het kind ernstige problemen heeft en bijzondere zorg nodig heeft. Niet ieder ziekenhuis beschikt over een couveuseafdeling. In zo’n geval moet bekend zijn waar het kind dan wel heengebracht moet worden.

couveuse afdeling

Sommige ziekenhuizen hebben wel afdelingen voor zieke pasgeborenen, behalve voor de zeer ernstige gevallen. Vaak is er dan in een bepaald gebied één ziekenhuis aangewezen waar de allerziekste baby’s terechtkunnen. Het doel van een couveuseafdeling is optimale zorg en bewaking te verlenen aan patiëntjes met levensbedreigende aandoeningen.

De sterfte van pasgeborenen is de laatste veertig jaar voortdurend gedaald, vooral als gevolg van de enorm verbeterde zorg voor de zieke pasgeborene.

Een couveuseafdeling omvat de stafneonatologen (artsen, speciaal opgeleid in de zorg voor zieke pasgeborenen), speciale intensive care verpleegkundigen en paramedisch personeel. Verder is er op de afdeling bewakings- en alarmapparatuur waarmee iedere vitale functie van een baby bewaakt kan worden, beademingsapparatuur en zijn er geneesmiddelen. Artsen die gespecialiseerd zijn in de zorg voor kinderen, zoals kinderchirurgen en kinderanesthesisten, kunnen direct aanwezig zijn en er is een 24-uurs laboratoriumdienst.

Als uw kind op een couveuseafdeling moet worden opgenomen, wordt u wellicht volkomen overdonderd door wat u allemaal ziet. Uw kind wordt in een couveuse gelegd om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden en om de kans op besmettingen te verkleinen. Verder wordt hij aangesloten op allerlei apparatuur, waardoor de verpleegkundigen en artsen informatie krijgen over zijn hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur en ademhaling.

Als er sprake is van ademhalingsproblemen wordt er een slang in zijn luchtpijp gebracht zodat hij beademd kan worden. En als er voedingsproblemen zijn wordt er een sonde ingebracht door zijn neus of een naald in de ader, om op die manier vocht en voeding te kunnen toedienen vanuit een speciale fles.

Belangrijke factoren bij de zorg voor te vroeg geborenen en zieke zuigelingen zijn de kundigheid en de ervaring van de verpleegkundigen en het aantal verpleegkundigen dat voor de kinderen zorgt. Want de meeste zorg wordt door de verpleegkundige gegeven; die waarschuwt de arts als er iets mis gaat. Op een couveuseafdeling werken heel veel verpleegkundigen en het is niet ongebruikelijk dat twee verpleegkundigen bezig zijn met een ziek kind.

Natuurlijk is een couveuseafdeling niet de meest ideale plaats om banden met uw pasgeboren baby aan te gaan, maar ouders worden gestimuleerd zoveel mogelijk tijd op de afdeling door te brengen. Zelfs al is het niet mogelijk om uw baby vast te houden, dan toch kunnen oogcontact, aanraken en andere manieren om met uw baby bezig te zijn goed zijn voor zowel u als voor uw kind.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips