Ontogenese

Ontogenese is de ontwikkeling van een organisme van eicel tot volwassen individu. In principe omvat het begrip zelfs de veroudering.

Bij veelcellige organismen betekent dit dat de bevruchte eicel een embryonale ontwikkeling moet doormaken om het volwassen, veelcellige stadium, dat wil zeggen de complexiteit en afmetingen van de ouders, te bereiken. De eicel deelt zich in steeds meer cellen die zich in de verschillende delen van het lichaam differentiëren tot weefsels en organen, terwijl het gehele individu door groei de afmetingen van de ouders bereikt. Bij dit proces is het van het grootste belang dat de zich ontwikkelende eicel voedsel krijgt. Daartoe dient bij vele diersoorten de eidooier en voor zover aanwezig het eiwit rond de dooier.

ontogenese

Bij de hoogst ontwikkelde diergroepen, de levendbarende zoogdieren, is de eidooier vervangen door de moederkoek waardoor voedingsstoffen van de moeder worden betrokken en via de navelstreng naar de vrucht geleid.

Tijdens de ontogenese ontwikkelt zich de uiterlijke verschijningsvorm (fenotype) onder controle van de erfelijke eigenschappen (geno-type) en onder beïnvloeding door het milieu. Bij het uitkomen van het ei gelijkt het jonge dier bij vele diersoorten, o.a. vogels en reptielen, reeds dadelijk op de ouders (directe ontwikkeling). Ook de zoogdier-baby’s lijken op de ouders. Bij andere diersoorten is dat niet het geval. Bij de amfibieën bijvoorbeeld wordt uit het ei een visachtige tussenvorm (larve) geboren die nog een gedaanteverwisseling (metamorfose) moet ondergaan. Zo zullen zich o.a. de poten ontwikkelen terwijl het dier zich reeds gaat voeden. Later gaat de staart doorgaans verloren.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips