ICSI

De intracytoplasmatische sperma-injectie ofwel de ICSI-methode is een betrekkelijk nieuwe bevruchtingsmethode die in 1992 werd ontwikkeld in het centrum voor voortplantingstechnieken in Brussel. Bij de ICSI-methode wordt met behulp van microscopische manipulatie de bevruchtingsbarriëre overwonnen. Bij een normaal bevruchtingsproces zijn honderden spermacellen gemoeid met het beslechten van de barriëre van het ovum (eicel) zodat één spermacel de eicel kan bevruchten. Bij de ICSI-methode wordt er één enkele spermacel direct in de celkern van het ovum geïnjecteerd met behulp van speciale micro-apparatuur. Ter voorbereiding van de procedure krijgt de vrouw hormoonpreparaten toegediend om de eierstokken aan te zetten tot de productie van meerdere eicellen. Met behulp van echografie wordt vastgesteld waar en hoeveel eitjes er zijn aangemaakt. Vervolgens wordt er een naald in de vaginawand geschoven om de eicellen, de ova, op te zuigen (aspiratie).

ICSI

Er wordt sperma verkregen van de man via ejaculatie of rechtstreeks uit de vas deferens (zaadleider), de epididymis (bijbal) of de testis (zaadbal). Vervolgens wordt het sperma geprepareerd met behulp van een centrifuge-techniek, waarbij het levende sperma wordt gescheiden van restdeeltjes en dood sperma. Hierdoor kunnen de laboranten zoveel mogelijk beweeglijk sperma verzamelen. De geselecteerde spermacellen wordeen geïmmobiliseerd waardoor één enkele spermacel kan worden opgezogen en in de kern van een ovum kan worden geïnjecteerd.

Het aldus bevruchte ovum wordt 16 à 48 uur in het laboratorium opgekweekt. Voordat het in de baarmoeder wordt teruggeplaatst, wordt het op mogelijke schade en op bevruchting gecontroleerd. De bevruchtingsgraad bij deze methode is zeer hoog. Deze procedure heeft 26% kans van slagen, wat gelijk is aan de kans die een normaal stel heeft bij bevruchtingspogingen binnen één menstruatiecyclus. Tot dusver wijzen de resultaten erop dat men na een zwangerschap met behulp van deze procedure geen grotere kans op geboorte-afwijkingen heeft dan bij de algemene bevolking. De ICSI-methode wordt gebruikt als er sprake is van: een extreem laag spermagehalte, een volledige afwezigheid van levende spermacellen, of van een verstopping.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips