Endocarditis

De binnenkant van het hart is bekleed met een fijn, dun vlies, dat slechts één cellaag dik is en op elastisch bindweefsel rust. Ook de hartkleppen worden door dit vlies (endocard) gevormd, waarbij het zich in plooien verdikt.

De binnenwand van het hart kan door verschillende oorzaken ontsteken. Deze ontstekingen kunnen ernstige, soms dodelijk verlopende ziekten tot gevolg hebben. Onderscheid wordt gemaakt in infectieuze (door bacteriën veroorzaakte) en niet-infectieuze ontstekingen. Het grootste gevaar ontstaat wanneer door de ontsteking veranderingen optreden van de hartkleppen.

Wat is de oorzaak van endocarditis?

Vroeger was acuut reuma de belangrijkste oorzaak. Deze allergische ontsteking doet zich vooral voor na een infectie met bepaalde streptococcen (bacteriën) elders in het lichaam, bijvoorbeeld na een amandelontsteking (angina). Dankzij de antibiotica en ontstekingsremmende middelen van tegenwoordig kunnen deze infecties effectief bestreden worden en tasten ze de binnenwand en de kleppen van het hart bijna niet meer aan. Tegenwoordig wordt endocarditis meestal veroorzaakt door infecties waarbij de verwekker via het bloed rechtstreeks op de binnenwand van het hart terechtkomt en daar een nieuwe ontsteking veroorzaakt.

Dergelijke ontstekingen kunnen optreden bij algemene ziekten zoals griep of roodvonk, maar ook na een operatie of het trekken van een tand of kies. Ook etterhaarden en vuile injectienaalden (bijv. bij drugsverslaafden) kunnen de oorzaak zijn.

endocarditis

Endocarditis zal sneller optreden wanneer de afweer van het lichaam verzwakt is, bijvoorbeeld als gevolg van slechte voeding, een voorafgaande ziekte of een zware operatie. Een ontsteking van de binnenwand van het hart kan relatief gemakkelijk optreden als complicatie na een hartklepoperatie.

Hoe wordt een endocarditis behandeld?

In geval van een endocarditis moet er allereerst met een antibioticakuur worden begonnen om de ziekteverwekker te bestrijden. Bij een ernstige ontsteking, worden in bepaalde gevallen tevens ontstekingsremmende medicijnen gegeven. Wanneer de ontsteking daarmee niet overgaat, kan een operatie noodzakelijk zijn, waarbij de beschadigde hartkleppen vervangen worden.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Elke ziekte met koorts die gepaard gaat met een versnelde hartactie, een beklemd gevoel, kortademigheid, moeheid, bleekheid of lage bloeddruk kan gecompliceerd worden door het optreden van een endocarditis. Bij deze symptomen moet men dan ook de huisarts consulteren.

Wat doet de dokter?

Eerst zal de arts bloed afnemen, dat in een laboratorium op de aanwezigheid van bacteriën onderzocht wordt. Aan de hand van de bloedbezinking kan worden vastgesteld of sprake is van een ontsteking. Onderzoek van het hart met röntgenopnamen, echografie en elektrocardiografie maakt een nauwkeurige diagnose mogelijk.

Ziekteverloop

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de acute en de subacute vorm van endocarditis. Bij de acute vorm is er koorts met een temperatuur boven 39°C en is het bewustzijn verlaagd. De subacute vorm kent een wat milder verloop. Dan is de lichaamstemperatuur niet hoger dan 38°C en doen zich gebrek aan eetlust en pijn in de hartstreek en de gewrichten voor.

Als complicatie kunnen er bloedstolsels gevormd worden die kunnen losraken en zich in de hersenen of in andere organen nestelen (embolie). Bovendien kunnen op de huid rode en pijnlijke knobbels ontstaan. Op armen en benen, in het oog en de hersenen treden soms spontane bloedingen op.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips