Bloedneus stoppen

Een bloedneus stoppen stoppen kan op diverse manieren. Hieronder vindt u alles tips. Een bloedneus stoppen gaat makkelijker als u deze tips goed doorleest!

Een bloedneus is een aandoening waarbij plotseling bloed uit één neusgat vloeit. Het kan een gevolg zijn van trauma (het meest voorkomende voorbeeld daarvan is een stomp op de neus), van het inademen van droge lucht, van allergieën of het gebeurt zonder duidelijke reden.

De meeste neusbloedingen beginnen op het septum ofwel neustussenschot, het kraakbeen dat de twee neusholten van elkaar scheidt en dat bedekt is met fijne, kwetsbare bloedvaten. Dit type neusbloeding is niet ernstig en is meestal gemakkelijk te stelpen.

Bij sommige mensen begint de bloeding dieper in de neus. Deze neusbloedingen, die minder vaak voorkomen, zijn vaak moeilijker te stelpen.

Hoe stop je een bloedneus

Niets beters dan een bloedneus om een idee te krijgen van de grote hoeveelheid bloed die voortdurend in uw hoofd circuleert. De haarvaatjes in de neus alleen al bevatten onvoorstelbare hoeveelheden.

Bij Sylvester Stallone staat al dat bloed misschien erg stoer, maar als u er zelf mee zit, kijkt u er waarschijnlijk heel anders tegenaan.Vandaar de volgende praktische tips die vrijwel elke neusbloeding stoppen, of deze nu veroorzaakt is door de kou, een neveneffect is van hoge bloeddruk of atherosclerose, of te wijten is aan een nieuwsgierig kind dat zijn vingers ergens instopt waar ze niet thuishoren.

Snuit uw neus.

Voor u probeert de neusbloeding te stoppen, zou u uw neus een keer krachtig moeten snuiten. Dit verwijdert eventuele slijm klontjes die het bloedvat openhouden. Bloedvaten zijn namelijk elastisch. Als u het klontertje kunt verwijderen, kunnen de elastische vezels rond de kleine opening zich sluiten.

Het helpt echt en bespaart u een hoop gedoe. Soms is een keer snuiten en de neus even dichtdrukken al voldoende om de bloeding meteen te stoppen.

Stop het bloedende neusgat dicht met vochtige watten.

En waarmee moet u de watten bevochtigen? Een aantal deskundigen adviseerden (zonder recept verkrijgbare) samentrekkende middeltjes als decongestieve neusdruppels. Eén arts gaf de voorkeur aan witte azijn. Het
zuur in de azijn schroeit het wondje geleidelijk dicht. Bedenk wel: samentrekkende middelen werken slechts tijdelijk en bij overmatig gebruik kan de binnenwand van de neus beschadigd worden.

Gaas werkt ook. Als u geen watten bij de hand hebt, kunt u gewoon steriel gaasverband gebruiken. Maak het gaas nat voor u het in uw neus stopt. Om het weer te verwijderen, neemt u wat water in uw
handen en maakt u daarmee het gaas opnieuw nat. Dit moet gewoonlijk volstaan om het los te weken.

Knijp het vlezige deel van uw neus dicht.

Nadat u uw neus hebt gesnoten en dichtgestopt met watten of gaas, drukt u met duim en wijsvinger het zachte gedeelte van de neus dicht. Blijf 5 tot 7 minuten constant drukken. Als de bloeding niet stopt, vervangt u de watten en drukt u opnieuw gedurende 5 tot 7 minuten. De bloeding zoudan gestopt moeten zijn. Laat de watten nog 20 minuten zitten voor u ze verwijdert.

Zit rechtop.

Wanneer u gaat liggen of uw hoofd achterover houdt, zal het bloed naar binnen lopen.

Probeer een ijskompres.

Een ijskompres kan soms erg doeltreffend zijn. De kou vernauwt de bloedvaten en vermindert de bloeding.

Niet pulken.

Het duurt zeven tot tien dagen voor het gescheurde bloedvat volledig genezen is. De bloeding stopt wanneer er zich bloedstolsel op het wondje vormt dat tijdens het genezingsproces verandert in een korstje. Mocht u dus in uw neus gaan pulken en het korstje lostrekken, dan krijgt u een nieuwe bloeding.

Antibiotische/steroïdale zalf.

Het twee- of driemaal per dag in de neus aanbrengen van een beetje zalf doodt alle eventuele stafylokokken-bacteriën. Dit stopt het jeuken en voorkomt korstvorming van slijm, wat u zou kunnen aanzetten tot pulken.

Neem ijzer.

Als u gevoelig bent voor neusbloedingen, is het nuttig dat u ijzersupplementen neemt om uw lichaam te helpen het verloren bloed snel te vervangen. IJzer is een vitaal bestanddeel van hemoglobine, een essentiële stof in de rode bloedcellen.

Pas op met aspirine.

Aspirine kan de bloedstolling hinderen. Als u gevoelig bent voor neusbloedingen, adviseren de deskundigen geen aspirine te nemen wanneer het niet echt nodig is.

Pas op met salicylaat.

Artsen raden ook aan etenswaren te vermijden die rijk zijn aan salicylaat, een aspirineachtige stof die wordt aangetroffen in koffie, thee, de meeste fruitsoorten en sommige groenten. Enkele voorbeelden hiervan zijn amandelen, appels, abrikozen, alle bessen, munt, kruidnagel, kersen, krenten, druiven, rozijnen,
wintergroenolie, pepers, perziken, pruimen, tomaten, komkommers en augurken.

Houd uw bloeddruk in de gaten.

Mensen met een hoge bloeddruk zijn vatbaar voor neusbloedingen. Volg daarom een vet- en cholesterol-
arm dieet. Als uw last hebt van hoge bloeddruk en een bloedvat begeeft het, dan kan dit maar beter niet in uw schedel gebeuren. Dat zou namelijk een beroerte veroorzaken. Het is alsof de natuur ons een overdrukklep heeft gegeven.

Bevochtig de lucht.

Wanneer u ademt, zorgt uw neus ervoor dat de lucht goed bevochtigd wordt voor deze in uw longen terechtkomt. Hieruit volgt dat in een droge omgeving de neus veel harder moet werken. Een flinke luchtbevochtiger kan hier uitkomst bieden.

Artsen adviseren bovendien het bevochtingstoestel te vullen met gedistilleerd water, om uzelf te behoeden voor de onzuiverheden in kraanwater. Maak het toestel minstens eenmaal per week goed schoon volgens de instructies van de fabrikant. Vul het met gelijke delen water en azijn en laat het 20 minuten draaien.

Zorg voor voldoende vitamine C.

Vitamine C is nodig voor de vorming van collageen, een essentiële stof voor gezond lichaamsweefsel. Het
collageen in het weefsel van de bovenste luchtwegen zorgt ervoor dat er, waar nodig, slijm aanwezig is. Op die manier ontstaat een vochtig, beschermend laagje in de voorhoofds- en aangezichtsholtes en de neus.

Kies orale anticonceptie zorgvuldig.

Oestrogeen beïnvloedt de slijmproductie. Alles wat de oestrogeenbalans in het lichaam verstoort zoals de menstruatie bij vrouwen – kan het gevoeliger maken voor
neusbloedingen. De balans kan ook doorslaan door bepaalde orale anticonceptie. Als u regelmatig last hebt van neusbloedingen, moet u dit zeker met uw huisarts bespreken bij de keuze van uw anticonceptiepil.

Rook niet.

Het komt er namelijk op aan de neusholte vochtig te houden. Roken droogt hem uit.

Mijd droge ruimtes.

Het zal u maar gebeuren: u stapt een ruimte binnen, doet een paar stappen en pats – bloedneus. De droge lucht in de ruimte heeft uw neus zo droog gemaakt dat er een bloedvaatje sprong. Mijd deze ruimtes dus als dat mogelijk is, of neem voorzorgsmaatregelen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips