Stafylokokken

Stafylokokken zijn Gram-positieve, druiventrosachtig gerangschikte kogelbacteriën (de andere Gram-positieve kokken zijn de pneumokokken en de streptokokken). Ze vormen een natuurlijk onderdeel van de huidflora van de mens. Een stafylokokkeninfectie wordt gekenmerkt door het ontstaan van algemene en plaatselijke ontstekingen van de huid, waaronder furunkels, mastitis puerperalis, pemphigus neonatorum, osteomyelitis, luchtweginfectie, sinusitis, enz.

Stafylokokken

Stafylokokken worden normaal gesproken ook aangetroffen in het slijmvlies van de neus en keel. De behandeling van een stafylokokkeninfectie omvat meestal bedrust, een pijnstillendmiddel en een antibioticum dat resistent is tegen penicillinase, een enzym dat door de stafylokokken wordt afgescheiden en de penicilline tegenwerkt. In ernstige gevallen waarin de abcessen zich heel diep genesteld hebben kan operatieve drainage uitkomst bieden.

De bacterie is in een Grampreparaat waar te nemen als kokken, in groepjes en los (druiventros). De kleur wordt dan aangeduid als gram-positief.


Relevante artikelen
4 reacties
 1. Heb 6 jaar geleden stafliyokokke in borst gehad! 5 keer geopereed en nog speelt het af en toe op! Weet niet meer wat ik moet doen!!! P.s ben een vrouw

  1. Beste Lia,

   Erg vervelend! Helaas valt hier weinig tegen te doen, dan telkens wanneer de ontsteking opspeelt weer antibiotica te gebruiken.

   Met vriendelijke groet,
   Wesley

  2. Lia, ga eens lezen over bacteriofagen therapie….

 2. Maria Theodora Loggen

  Ik heb al een paar maanden in meerdere en mindere mate last van Blefaritis. Ben na een paar verschillende behandelingen via huisarts vanmorgen naar homeopaat geweest.
  Het woord stafilokokken werd genoemd, ik herhaalde dat tegen een vriendin die ik wekelijks bezoek na haar behandeling voor acute leukemie en een stamcellenbehandeling, waardoor zij erg kwetsbaar is.
  We vroegen ons af of het voor haar wel veilig is dat we elkaar zo vaak zien, aanraken doen we niet.
  Kunt u mij advies geven, svp?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips