Bijnierhyperplasie

Klachten en verschijnselen bij bijnierhyperplasie:
– Vergroting van de penis bij jongens en van de clitoris bij meisjes.
– Soms acuut falen van de bijnier.
– Hoge bloeddruk (zelden).
– Versnelde groei op kinderleeftijd, die vroeg stopt, hetgeen leidt tot een korte volwassen gestalte.

Deze afwijking is de meest voorkomende bijnierziekte bij kinderen (zeldzaam bij volwassenen). Het is het gevolg van een erfelijke afwijking die een gebrek aan een bepaald enzym veroorzaakt, waardoor de bijnieren een afwijkend patroon van hormonen produceren. Bij sommige vrouwen ontbreekt het enzym deels of in lichte mate. Deze vrouwen kennen een normale ontwikkeling als kind maar kunnen als jonge volwassenen te kampen krijgen met overmatige haargroei, onregelmatige menstruatie of onvruchtbaarheid.

bijnierhyperplasie

Diagnose bij bijnierhyperplasie:

Als aangeboren hyperplasie van de bijnierschors wordt vermoed, zal de dokter de geslachtsorganen zorgvuldig onderzoeken en bloed- en urine-onderzoek laten doen om het gehalte aan hormonen die door de bijnier worden geproduceerd, te bepalen.

Hoe ernstig is aangeboren bijnierhyperplasie?

Als eerste moeten andere oorzaken voor de verschijnselen worden uitgesloten. Als aangeboren bijnier hyperplasie eenmaal is vastgesteld bij een kind, kan de ziekte gewoonlijk met geneesmiddelen worden behandeld. Het belangrijkste risico op lange termijn is gelegen in de bijwerkingen van de medicijnen. De arts zal daarom de groei van het skelet en het verdere groeipatroon bij kinderen nauwlettend volgen.

Behandeling bij bijnierhyperplasie:

In de meeste gevallen bestaat de behandeling uit bijnierschorshormonen, die dagelijks via de mond moeten worden genomen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips