Opvliegers

Opvliegers is één van de veel voorkomende overgangsklachten tijdens de menopauze. De menopauze is de periode dat de vrouw haar vruchtbaarheid verliest. Ze menstrueert niet meer, vanwege de leeftijd en zal hierna geen kinderen meer kunnen krijgen. De overgang van vruchtbaar zijn naar niet meer vruchtbaar zijn, heet de overgang, oftewel menopauze.

Wanneer een vrouw in de overgang komt, is niet exact te voorspellen. Net zoals de eerste menstruatie kan de menopauze ook op verschillende leeftijden intreden. Meestal gebeurt het ergens tussen het 46ste en 58ste levensjaar van de vrouw. De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw de overgang in gaat, is 52 jaar.

Wat gebeurt er in de overgang?

In de overgang verandert het lichaam van ‘vruchtbaar’ in ‘niet-vruchtbaar’. Hiervoor vermindert de productie van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen aanzienlijk. Deze hormoonwisseling is de oorzaak van de verscheidene overgangsklachten. Klachten die veel vrouwen ervaren zijn:

De klachten worden niet door iedereen in gelijke mate ervaren en sommige vrouwen hebben helemaal geen last van de typerende overgangsklachten.

Opvliegers

Opvliegers zijn het meest bekend van alle overgangsklachten. Als een vrouw een opvlieger heeft, krijgt zij het ineens heel erg warm. Hierdoor gaat ze enorm zweten en loopt het gezicht rood aan. Een opvlieger kan kort duren, enkele minuten, maar een opvlieger kan ook lang aanhouden. Soms kan een opvlieger wel een half uur duren. Als opvliegers erg lang duren, kan een vrouw ook last krijgen van hartkloppingen.

Opvliegers kunnen zowel ’s nachts als overdag voorkomen. Of het nu winter is of zomer: de vrouw kan door haar opvliegers het ineens bloedheet krijgen, waardoor ze enorm gaan zweten en kleding erg vervelend aanvoelt. Een opvlieger overdag is erg vervelend, want het kan ineens op komen zetten. Bijvoorbeeld als de vrouw aan het werk is, boodschappen aan het doen is of bij de kapper zit. Hierdoor kan een vrouw met een opvlieger zich erg ongemakkelijk voelen. Ook nachtelijke opvliegers worden door sommige vrouwen als heel vervelend ervaren. Vooral wanneer de opvliegers heel heftig zijn en vrouwen badend in het zweet wakker worden, is dit erg vervelend. De lakens kunnen in de ergste gevallen ook helemaal nat worden.

Tegengaan

Opvliegers tegengaan is niet mogelijk. Opvliegers worden namelijk veroorzaakt door lichamelijke veranderingen, waardoor de bloedvaten gaan openstaan. Wel kunt u als vrouw in de overgang erop voorbereid zijn. U kunt luchtige kleding dragen en een waaier meenemen. Ook blijkt uit onderzoek dat vrouwen die iedere dag minimaal een half uur intensief bewegen, minder last hebben van opvliegers.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips