Hypopituitarisme

Klachten en verschijnselen:

Bij kinderen
Vertraagde groei en vertraagde seksuele ontwikkeling.
Hypoglycaemie.

Bij volwassenen
Bij vrouwen, stoppen van de menstruatie, onvruchtbaarheid of onmogelijkheid om een kind te voeden na de geboorte.
Bij mannen, verminderde seksuele belangstelling en uitval van baard of lichaamshaar.
Fijne rimpels in de huid naast de ogen en de mond.
Vermoeidheid.
Verminderde eetlust en soms gewichtsverlies.

Alarmerende verschijnselen
Koorts en lage bloeddruk als reactie op situaties met stress of een infectie.

hypopituitarisme

hypopituitarisme, ofwel verminderde of afwezige werking van de hypofyse, is een afwijking waarbij de hypofyse onvoldoende hoeveelheden produceert van één of meer hormonen. De naam komt van het Griekse voorvoegsel hypo, dat ’onder’ betekent. Sommige mensen hebben een erfelijke neiging tot een verminderde hypofysewerking. Anderen krijgen de ziekte om onbekende redenen. In veel gevallen is er echter een oorzaak voor aan te wijzen. Die oorzaak kan een tumor of een ontsteking in de hypofyse zijn of een ernstige hoofdverwonding. Sommige vrouwen krijgen het na een bevalling omdat de hypofyse, die gewoonlijk wat groter wordt tijdens de zwangerschap, zo groot wordt dat het lichaam niet in staat is de klier te voorzien van zuurstof en andere noodzakelijk stoffen die het bloed aanvoert. Het hypofyseweefsel kan dan geheel of gedeeltelijk afsterven.

Omdat de hypofyse ook hormonen maakt die andere klieren activeren, kan te geringe productie van deze hormonen ook leiden tot de verschijnselen van andere ziekten, waaronder hypothyroïdie en de ziekte van Addison.

Diagnose:

hypopituitarisme zal bij een kind leiden tot dwerggroei. De belangrijkste aanwijzing is abnormaal trage groei. Kinderartsen en de artsen van de consultatiebureaus houden de groei van kleine kinderen nauwlettend in het oog en een overdreven traag groeipatroon zal bij regelmatige controle van de baby aan het licht komen. Deze ziekte is zeldzaam, slechts bij weinig kinderen die korter zijn dan gemiddeld, is de oorzaak onvoldoende hormoonwerking.

Als hypopituitarisme wordt vermoed bij een kind of een volwassene zal de dokter onderzoek naar hormoongehalten in bloed en urine laten doen. Verder onderzoek kan een insuline-injectie in het lichaam inhouden om een laag bloedsuikergehalte op te wekken. Deze toestand zet de hypofyse aan tot het produceren van hormonen, die dan kunnen worden gemeten. Als de uitslagen van het onderzoek duiden op een tekort aan hypofysehormonen wordt verder onderzoek gedaan naar de onderliggende oorzaak. Een mogelijkheid is een tumor.

Hoe ernstig is hypopituitarisme?

Een tekort aan, of afwezigheid van hypofysehormonen kan levensbedreigend zijn als de bijnier daardoor niet in staat is om te reageren op ernstige stress of infectie. In zo’n geval moet vervangende behandeling met bijnierschorshormonen worden gegeven. Een kind met dwerggroei krijgt injecties met groeihormoon en kan op die manier een bijna normaal groeipatroon vertonen. Zonder de behandeling zal het kind geen normale volwassen lichaamslengte halen. Voor de seksuele rijping kan ook het toedienen van andere hormonen nodig zijn. Bij volwassenen zal een vergelijkbare hormoonbehandeling noodzakelijk zijn.

Behandeling:

Als de oorzaak van hypopituitarisme is vastgesteld kunnen de hormoontekorten door behandeling daarvan soms verminderen. Als de hormoontekorten blijven bestaan zal behandeling met verschillende hormonen nodig zijn, afhankelijk van de mate waarin de hypofyse tekortschiet. Bij kinderen kan de lengtegroei gestimuleerd worden door toediening van synthetisch groeihormoon. Voor de ontwikkeling van de geslachtskenmerken kunnen voor meisjes oestrogenen en voor jongens testosteron nodig zijn. Bij vruchtbaarheidsproblemen moeten ook volwassenen met geslachtshormonen behandeld worden. Soms is toediening van schildklier- en bijnierschorshormonen nodig. Bij nierschorshormonen, bijvoorbeeld hydrocortison, moeten dagelijks worden ingenomen en bij ziekte moet de dosis ervan verhoogd worden. Mensen die deze hormonen gebruiken doen er verstandig aan een armband of ketting te dragen waarop dat vermeld is.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips