Hypoglycaemie
In de afgelopen 25 jaar hebben duizenden mensen hun slecht te beheersen eetlust, hoofdpijn, chronische vermoeidheid of angst toegeschreven aan hypoglycaemie. Ze zeggen dat ze deze verschijnselen na de maaltijden krijgen en leggen zichzelf vaak een suikervrij dieet op om hun klachten te verminderen. Deze vorm van hypoglycaemie, “reactieve hypoglycaemie” genoemd vanwege de relatie met maaltijden, is echter zeldzaam. Wat veel mensen hypoglycaemie noemen heeft meestal te maken met psychische problemen.
Tussen de maaltijden daalt de bloedglucose(suiker)spiegel, maar zolang u gezond bent blijft deze spiegel binnen normale grenzen. Bij de echte reactieve hypoglycaemie daalt de bloedsuikerspiegel onder het normale niveau waardoor het lichaam aangezet wordt tot de afgifte van vier hormonen: adrenaline, glucagon, cortisol en groeihormoon. Deze hormonen maken glucose vrij uit de lever waar het in de vorm van glycogeen is opgeslagen en versnellen de aanmaak van glucose. Adrenaline is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de verschijnselen van hypoglycaemie omdat het transpireren, trillen, versnellen van de hartslag, angst en honger veroorzaakt.
Of u aan reactieve hypoglycaemie lijdt is alleen vast te stellen door middel van een bloedtest waarbij gedurende 5 uur nadat u gegeten hebt en op het moment dat u het gevoel hebt dat er sprake is van hypoglycaemie, bloedsuikerspiegels bepaald worden. De bloedsuikerspiegel moet dan herhaaldelijk lager dan normaal zijn. Als de echte reactieve hypoglycaemie zo zeldzaam is, waardoor worden uw verschijnselen dan veroorzaakt? En waarom verdwijnen ze als u geen suiker meer eet?
Stress en angst zijn waarschijnlijk de boosdoeners. Angst leidt, net als een lage bloedsuikerspiegel, tot de afgifte van adrenaline. Het lichaam reageert hierop met verschijnselen die lijken op die van hypoglycaemie. Emotionele spanningen kunnen tot uiting komen in verkeerde eetgewoonten met een drang naar zoetigheid. Als u suiker uit uw dieet schrapt heeft dat geen lichamelijk effect, maar u zult misschien denken dat dat wel het geval is. Als u namelijk het gevoel hebt dat u iets aan uw probleem doet, vermindert uw angst en voelt u zich beter.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.