Ziekte van addison

In tegenstelling tot de ziekte van Cushing treedt de ziekte van Addison op als de bijnier niet genoeg bijnierschorshormoon maakt. De ziekte is vernoemd naar de negentiende eeuwse Engelse arts Thomas Addison, die het ziektebeeld voor het eerst beschreef.

Deze tekortkoming van de bijnieren kan het gevolg zijn van een aanval van het lichaam op zichzelf, (een auto-immuunziekte) of het gevolg van een andere ziekte zoals tuberculose. De ziekte kan op ieder leeftijd voorkomen, ook op kinderleeftijd, en komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.

Klachten en verschijnselen:

– Zwaktegevoel, loomheid en bloedarmoede.
– Donkere huid.
– Lage bloeddruk.
– Lage bloedsuiker.
Buikpijn met diarree, spijsverteringsklachten, braken of obstipatie.
– Afgenomen seksuele belangstelling.

Alarmerende verschijnselen:
– Acute bijnierschorsinsufficiëntie (Addisonse crisis): uitdroging (bespoedigd door ernstige diarree en braken), shock en bewustzijnsverlies.

Diagnose:

Gewoonlijk ontstaan de symptomen van de ziekte van Addison langzaam, soms in tijd van maanden, maar het kan heel snel gaan. Als de dokter denkt dat u deze ziekte hebt, zal hij bloed- en urinemonsters laten onderzoeken op de hoeveelheid bijnierschorshormonen.

Hoe ernstig is de ziekte van Addison?

Als de werking van de bijnier plotseling afneemt, wat kan worden uitgelokt door lichamelijke stress, infectie, verwonding, braken, diarree of het gebruik van plastabletten, is onmiddellijke ziekenhuisopname noodzakelijk. Het falen van de bijnier is een levensbedreigende toestand waarvoor onmiddellijk medische behandeling noodzakelijk is, waaronder injecties met zoutoplossing en bijnierschorshormonen. Als de diagnose, ziekte van Addison, vroeg is gesteld, is voor de behandeling een dagelijks tablet met bijnierschorshormoon via de mond ingenomen en extra zout nodig om een normaal gezond leven te kunnen leiden. De symptomen zullen verdwijnen, de donkere huidskleur zal vaak minder worden.

Behandeling:

Geneesmiddelen. Als u de ziekte van Addison hebt, krijgt u voor regelmatig gebruik één of meer bijnierschorshormonen voorgeschreven. Deze geneesmiddelen moeten trouw volgens voorschrift genomen worden, omdat ze voor het lichaam de enige bron van deze belangrijke hormonen zijn. Zonder deze hormonen kan een acuut falen van de bijnierfunctie optreden.

Een gebruikelijk behandelingsschema om de vervangende hormonen, gewoonlijk uit de groep van prednison of hydrocortison, te nemen is één dosis in de morgen en één laat in de middag om het normale dagritme van bijnierschorshormonen na te bootsen. Een tweede geneesmiddel fludrocortison, regelt de behoefte van het lichaam aan natrium en kalium en is noodzakelijk om een normale bloeddruk op peil te houden. Een te grote dosis van dit geneesmiddel kan leiden tot vasthouden van te veel zout, dat weer leidt tot hoge bloeddruk en gezwollen voeten. Als deze geneesmiddelen worden gebruikt om de ontbrekende bijnierschorshormonen te vervangen, mag de hoeveelheid geen problemen als een maagzweer veroorzaken, zodat het niet nodig is tevens zuurbindende geneesmiddelen in te nemen.

Als het lichaam afhankelijk is van kunstmatige bijnierschorshormonen betekent dit dat het niet in staat is om adequaat te reageren op situaties met veel stress waarbij extra hoeveelheden hormoon nodig zijn. Dit soort situaties doet zich voor bij gebeurtenissen als een operatie, een infectie of zelfs een lichte ziekte. Als zich een dergelijke afwijking met ongewoon veel spanning of stress voordoet, moet u de huisarts raadplegen over een mogelijke verandering van de dosis. In geval van een noodsituatie met bewusteloosheid, is het van levensbelang dat iemand die deze geneesmiddelen regelmatig moet nemen, een halsketting of armband draagt met daarop de boodschap dat deze hormonen worden gebruikt.

Voeding:

Dagelijks moeten bij het eten matige hoeveelheden zout worden gebruikt, een dieet met te weinig zout kan de verschijnselen oproepen van acuut falen van de bijnier.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips