Traag werkende schildklier

Een traag werkende schildklier is een veelvoorkomende aandoening, die optreedt als de bij schildklieren de vier klieren ter grootte van een erwt op de hoeken van de schildklier onvoldoende bijschildklier-hormoon (paraathormoon, PTH) produceren. Dit hormoon regelt de calciumbloedspiegel door beïnvloeding van de botten en de nieren.

Tekort aan PTH veroorzaakt te lage calciumbloedspiegels, waardoor talrijke zenuw- en spierafwijkingen ontstaan, van paresthesie (gevoelloosheid of een brandend of prikkelend gevoel) tot tetanie (overmatige prikkelbaarheid van de zenuwen) met als gevolg pijnlijke krampen, trekkingen in gezicht, armen, keel en soms voeten. Dergelijke verschijnselen gaan meestal na behandeling over, maar de aandoening ontstaat geleidelijkaan, zodat tegen de tijd dat de behandeling wordt ingezet, er vaak reeds onherstelbare complicaties zijn opgetreden zoals staar of verkalking van de basale ganglia.

Als de aandoening in de jeugd ontstaat en niet goed wordt behandeld, kunnen stoornissen in de ontwikkeling van het gebit optreden en soms geestelijke achterstand. Als de diagnose vroegtijdig wordt gesteld is de prognose goed.

Symtomen bij een traag werkende schildklier

• Tintelen en gevoelloosheid of brandend en prikkend gevoel in gezicht, handen, vingertoppen of elders.
• Pijnlijke, oncontroleerbare spiertrekkingen of krampen in gezicht, handen en voeten (tetanie).
Ademnood en slikklachten.
• Droge, doffe huid en haren; gespleten of gebroken nagels.
• Abnormale gebitsontwikkeling bij kinderen.
• Staar.
Psychose (in ernstige gevallen).
• Toevallen (zelden).
Geestelijke achterstand bij kinderen als geen behandeling wordt ingezet.

traag werkende schildklier

Oorzaken van een traag werkende schildklier

• Meestal ontstaat de vertraagde bijschildklierwerking bij volwassenen door onbedoelde verwijdering van bijschildklierweefsel tijdens een schildklier of halsoperatie. Of het verwijderen of vernietigen van grote delen van de bij schildklieren als gevolg van de behandeling.

• Bij kinderen ontstaat de aandoening meestal door afbraak van de bij schildklier als gevolg van een auto-immuunziekte.

• Vertraagde bijschildklierwerking kan ook optreden als het weefsel wordt afgebroken door amyloïdose (ophoping van zetmeelachtig eiwit in weefsels en organen), door hemochromatose (ijzerstapeling) of door kanker.

• Soms wordt een kind geboren zonder bij schildklieren of met een aangeboren bijschildklierstoornis.

Meestal is levenslange behandeling nodig met supplementen calcium en grote hoeveelheden vitamine D (dat in combinatie met PTH essentieel is voor een normale calciumbloedspiegel). Bij ernstige spierkrampen (tetanie) of toevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn. Infusen met calcium helpen slechts tijdelijk, maar wel onmiddellijk. Soms worden kalmeringsmiddelen en anti-epileptica gegeven.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips