Bloeding in het maag-darmkanaal

Het meest voorkomende verschijnsel van een maag- of darmbloeding is bloed in de ontlasting; het meest dramatische en ernstigste teken is het braken van bloed.

Oorzaak

De meest voorkomende oorzaken van een maag- of darmbloeding zijn een peptische zweer, gastritis, bloedingen uit spataders (varices) van de slokdarm, kleine scheurtjes in het onderste gedeelte van de slokdarm (syndroom van Mallory-Weiss, dat kan voorkomen bij overmatig braken) en in het bovenste gedeelte van de maag, gezwellen (tumoren), poliepen en uitstulpingen (divertikels) van de dikke darm en aambeien (hemorroïden).

Uitgebraakt bloed is een duidelijke aanwijzing dat de bloeding afkomstig is uit de slokdarm, de maag of uit de twaalfvingerige darm.

Bloed dat verder in de darm komt dan de twaalfvingerige darm keert gewoonlijk niet terug in de maag maar komt in de ontlasting terecht.

Een van de meest voorkomende oorzaken van bloed in de ontlasting bij patiënten ouder dan 60 jaar is een pijnloze bloeding uit een uitstulping (divertikel) van de dikke darm.

Overgeven van helderrood bloed wijst erop dat de bloeding kort daarvoor is begonnen. Als het bloed donkerrood is of het is bruin en lijkt op oud koffiedik, dan is het bloed al lange tijd in de maag geweest.

Bloed afkomstig uit de maag of de twaalfvingerige darm dat via de endeldarm (rectum) het lichaam verlaat, maakt de ontlasting meestal zwart, kleverig en stinkend. De ontlasting lijkt dan op teer.

Drop en het gebruik van onder andere ijzerpreparaten of bismut bevattende poeders kan de ontlasting ook zwart kleuren.

Vaak kan bloed in de ontlasting slechts door het laboratorium worden aangetoond, omdat de hoeveelheid te klein is voor het blote oog (occultbloed).

Een lang bestaande, niet ontdekte microscopisch kleine bloeding kan bloedarmoede door ijzergebrek veroorzaken. U gaat zich dan moe en slap voelen ten gevolge van het verlies van rode bloedkleurstof (hemoglobine) en ijzer in de ontlasting.

Rode of kastanjekleurige ontlasting kan wijzen op een aantal aandoeningen, zoals dikke darmpoliepen, kanker van de dikke darm en zweervormende, etterige dikke darmontsteking.

Rode of kastanjekleurige ontlasting kan ook ontstaan door bloed uit de maag of twaalfvingerige darm, vooral als het een aanzienlijke bloeding betreft. Als u bloed in of op de ontlasting of in de toiletpot waarneemt, moet u de huisarts raadplegen. De oorzaak van het bloed kunnen eenvoudigweg aambeien zijn, maar andere oorzaken moeten overwogen worden.

Wanneer de arts veronderstelt dat het bloed afkomstig is uit het bovenste deel van het maag-darmkanaal, zal hij een maagslang door de neus inbrengen om te zien of daar bloed aanwezig is. Om de bloeding te localiseren kan kijkonderzoek worden verricht .

Bij het vermoeden van een bloeding uit de dikke darm kan de arts een angiogram van de dikke darm laten maken of een colonoscopie verrichten, afhankelijk van de hoeveelheid bloed ter plaatse.

Behandeling

Vaak stopt de bloeding spontaan; soms zijn bloedtransfusies noodzakelijk. De behandeling hangt af van de oorzaak en van de ernst van de bloeding.

Als de bloeding door een spatader van de slokdarm komt, is een continu intraveneus infuus met een stof zoals vasopressine vaak succesvol, op zijn minst in het tijdelijk stoppen van het bloedverlies. In sommige gevallen kan een injectie, via de endoscoop in de betreffende ader, met een stof die schrompeling of verlittekening veroorzaakt de bloeding doen stoppen.

Als de bloeding afkomstig is uit een divertikel van de dikke darm kan, angiografisch, een injectie direct in de slagader die dat gedeelte van de dikke darm voorziet, de bloeding doen ophouden. Ook worden wel eens, via de endoscoop, elektrische stroom of laserstralen gebruikt om een bloeding in de maag, twaalfvingerige darm of in de dikke darm te stoppen.

Als deze behandelingsmethoden niet helpen, kan een operatieve behandeling noodzakelijk zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips