Colonoscopie

Colonoscopie is de inspectie van de gehele dikke darm met een endoscoop voorzien van een fiberoptiek. Dit flexibele instrument geleidt licht, waardoor een arts het slijmvlies van de dikke darm kan inspecteren van de anus tot waar de dunne darm uitmondt in de blindedarm. Soms is het mogelijk ook het allerlaatste gedeelte van de dunne darm te bekijken.

Toepassingen

Colonoscopie is de meest nauwkeurige methode voor het onderzoeken van de dikke darm op poliepen en andere kleine afwijkingen. Voor mensen met een verhoogd risico voor deze afwijkingen kan periodieke colonoscopie zeer nuttig zijn.

Tot de andere, gebruikelijke toepassingen behoren biopsieën en verwijdering van poliepen (polypectomie) die op een röntgencoloninloopfoto of met proctoscopie zijn ontdekt; het zoeken naar de oorzaak van een chronische of acute bloeding wanneer die niet op een andere manier kan worden vastgesteld; het screenen op een kwaadaardige tumor wanneer uw voorgeschiedenis of die van uw familie een verhoogde kans op dikke darmkanker aannemelijk maakt; het onderscheiden van een colitis veroorzaakt door de ziekte van Crohn van een colitis ulcerosa, het vaststellen voor een operatie hoever de uitbreiding is van een colitis, en het vaststellen van de oorzaak van diarree wanneer andere onderzoekingen geen duidelijke diagnose hebben opgeleverd. Een laserstraal kan door een kanaal van de colonoscoop worden gericht en worden toegepast op een bloedende afwijking of op een afwijking die mogelijk kan gaan bloeden. Voor dezelfde doeleinden kan ook elektrocoagulatie door de colonoscoop worden verricht.

De gang van zaken

Als u een colonoscopie zult ondergaan, moet u zich aan de instructies houden voor een speciaal dieet dat gewoonlijk begint op de dag voorafgaand aan het onderzoek. U krijgt de nacht ervoor een laxeermiddel en vaak een klysma de volgende morgen. Meestal wordt vlak voor het onderzoek een kalmeringsmiddel toegediend.

Risico’s

De voornaamste complicaties van het onderzoek zijn bloeding en perforatie, maar het risico is heel gering. Colonoscopie wordt niet geadviseerd bij iemand met een acute diverticulitis of tijdens een acuut stadium van colitis.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Wat is na een colonoscopie het gevolg voor de darmflora wanneer de darmen geheel worden schoon gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips