Collageenziekten

Connective tissue diseases; ziekten, gerangschikt onder de auto-immuunziekten , die zich in het bindweefsel van het lichaam afspelen en met abnormale veranderingen van dit weefsel gepaard gaan. Collageen is het hoofdbestanddeel van deze weefselsoort. Het is een eiwit, lijkend op albumine. Collageen bindweefsel bevindt zich in de huid, de bloedvaten, beenderen, pezen, kraakbeen enz. Het is het bestanddeel van het elastische weefsel, dat stevigheid verleent en tot steun van andere weefsels dient. Pas sedert 1950 kent men het begrip collageenziekten.

Collageenziekten

In deze groep worden tegenwoordig diverse ziekten ondergebracht, zoals chronische gewrichtsreuma (ook polyartritis genoemd, zie artritis), periarteriitis nodosa, lupus erythematodes, sclerodermie en dermatomyositis.

Bij chronische gewrichtsreuma worden in eerste instantie de gewrichten, het hart, de vliezen die de lichaamsholten bekleden, en het weefsel direct onder de huid aangetast. De veranderingen, die zich in de collagene bestanddelen van deze weefsels voltrekken, roepen een veelvoud van symptomen op. Daartoe behoren gewrichtspijn, gevoel van zwakheid, moeheid, gewichtsverlies, gebrek aan eetlust en koorts. Deze klachten vinden we ook terug bij de andere collageenziekten, uitgezonderd sclerodermie.

Zie ook reuma.
Periarteriitis nodosa is een zeldzame ziekte met collageenveranderingen in de kleine bloedvaten, arteriën en arteriolen. Meestal komt zij voor bij mannen tussen de 20 en 40 jaar. Zie ook periarteriitis.
Lupus erythematodes, is een collageenziekte, waarbij in de meeste gevallen symmetrische, rode, verheven, soms pijnlijke vlekken op neusrug en wangen optreden. Minder vaak treft men her en der haarden aan op romp en ledematen of een aantasting van het mondslijmvlies. Een variant hierop is de systemische lupus erythematodes (s.l.e.), waarbij hart, nieren, milt en de sereuze vliezen van de grote lichaamsholten getroffen kunnen worden. Het wordt voornamelijk aangetroffen bij vrouwen tussen de 15 en 40 jaar. De ziekte heeft een chronisch verloop, soms met een dodelijke afloop. Sclerodermie betekent verharding van de huid. Bij deze zeldzame collageenziekte, die ongemerkt begint en waarbij het hoofdzakelijk vrouwen tussen de 30 en 50 jaar betreft, zwelt de huid plaatselijk op en wordt harder. Ze verliest haar normale kleur, kan vlekkig worden en gaat er strak, glimmend en wasachtig uitzien. Littekenvorming en verharding van de huid zijn de hoofdkenmerken van deze ziekte, maar ook andere weefsels kunnen aangetast worden, vooral het hart, de darmen en het onderhuidse weefsel.

Dermatomyositis is een ernstige, gelukkig zeldzame, collageenziekte met een vaak dodelijke afloop, waarbij de huid, onderhuids weefsel en spierstelsel door ontsteking, atrofie en inkrimping aangetast worden. Klachten zijn afhankelijk van de soort organen en spieren die bij het ziekteproces betrokken zijn. Zo kunnen de ogen, het strottenhoofd, het middenrif en de tussenribspieren aangetast zijn, waarbij storingen kunnen optreden bij het zien, slikken en ademhalen. Gewichtsverlies en zich slap voelen komen eveneens vaak voor. De ziekte treft voornamelijk mannen en vrouwen in de leeftijd van 10 tot 50 jaar.

De behandeling van collageenziekten
Het onderzoek, dat tot herkenning en het rangschikken van dit ziektebeeld geleid heeft, heeft ook geleid tot hoop en veelbelovende behandelingen. Van grote betekenis is de omstandigheid, dat alle genoemde ziekten, tenminste tijdelijk, reageren op cortison preparaten en a.c.t.h. Dit is tegenwoordig niet meer de enige manier van behandelen. Salicylderivaten geeft men vaak ter vermindering van pijn, evenals andere meer recentelijk ontwikkelde medicijnen (veelal met een werking die de afweer van het lichaam verminderen).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips