Pijnlijke borsten

U bent zwanger. Uw borsten zijn zo opgezwollen dat u ze zelf met moeite herkent en ze doen pijn. ’s Nachts vindt u geen enkele comfortabele slaaphouding meer.

Misschien staat uw menstruatie er weer aan te komen. Uw superzachte zijden topje dat u vanmorgen aantrok voelt als schuurpapier.

Of misschien bent u nog in de war door dat harde knobbelt j e dat u ontdekte tijdens het maandelijkse zelfonderzoek, al verzekerde de patholoog u dat het goedaardig is.

Welkom in de wondere wereld van goedaardige veranderingen in de borsten. U bent niet alleen. Naar schatting 70 procent van alle westerse vrouwen krijgt op een of ander ogenblik in hun leven te
maken met goedaardige, maar onaangename veranderingen in de borsten.

De overgevoeligheid die u doorgaans ondervindt tijdens de zwangerschap of vlak voor de menstruatie, wordt veroorzaakt door natuurlijke cycli van de voortplantingshormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen maken de cellen van de melkklieren duidelijk dat ze moeten groeien, terwijl het weefsel rond deze klieren
uitzet door het bloed en de andere sappen waarmee de cellen gevoed worden. Deze met vocht gevulde weefsels kunnen zenuwvezels uitrekken, waardoor u pijn voelt.

Fibrocystische veranderingen, waartoe ook knobbeltjes en cysten behoren, komen meestal voor in niet-werkzame delen: de vetcellen, fibreuze weefsels en andere delen die niets te maken hebben met melkproductie of -transport.

Tips bij pijnlijke borsten

Verander uw eetgewoonten.
Schakel over op een vetarm en vezelrijk (volle granen, groenten, bonen) dieet. Uit onderzoek is gebleken dat het lichaam van vrouwen die zich aan een dergelijk dieet houden, het oestrogeen op een andere manier metaboliseert. Meer oestrogeen wordt uitgescheiden via de stoelgang, zodat er minder in het lichaam blijft circuleren. En dit betekent minder hormonale stimulatie van de borsten.

Blijf slank.
Dat wil zeggen dat u met uw gewicht binnen de grenzen voor uw lengte moet blijven. Vrouwen met veel overgewicht kunnen iets doen aan de pijn en de knobbeltjes in hun borsten door af te vallen. Immers, bij vrouwen fungeert vet als een bijkomende klier die oestrogeen produceert en opslaat. Als u te veel lichaamsvet hebt, circuleert er misschien meer oestrogeen in uw lichaam dan goed voor u is. En borstweefsel is zeer ontvankelijk voor hormonen.

Zorg voor voldoende vitaminen.
Zorg ervoor dat uw voeding rijk is aan vitamine C, calcium, magnesium en vitaminen B. Deze vitaminen
reguleren de productie van prostaglandine E, dat op zijn beurt een remmende werking heeft op prolactine, een hormoon dat borstweefsel activeert.

Schakel over op margarine en andere gehydreerde vetten.
Geharde oliën helpen het lichaam essentiële vetzuren uit de voeding om te zetten in gamma-linolzuur (GLZ). GLZ is belangrijk, omdat het bijdraagt aan de productie van prostaglandine E.

Blijf kalm.
Adrenaline, een stof die bij stress wordt geproduceerd door de bijnieren, verstoort eveneens de GLZ-omzetting.

Vermijd cafeïne.
Het is niet bewezen dat cafeïne iets te maken heeft met pijnlijke borsten. Sommige studies zeggen van wel, andere onderzoeken wezen niets uit. Toch stelde een aantal artsen bij vrouwen met pijnlijke borsten aanzienlijke verbeteringen vast nadat zij gestopt waren met cafeïne. Volledige onthouding betekent dat u niet alleen koffie laat staan, maar ook alle frisdranken, chocolade, roomijsproducten, thee en alle pijnstillers die cafeïne bevatten.

Schrap die pikante pizza.
Erg zoute voedingsproducten doen u namelijk opzwellen. Het is vooral belangrijk dat u ze laat staan vanaf zo’n zeven tot tien dagen voor de menstruatie.

Gebruik geen diuretica.
Dat zijn middelen die u vocht laten verliezen en daardoor het zwellen van uw borsten kunnen verminderen. Dit voordeel is echter op termijn nadelig. Overdreven gebruik van diuretica kan leiden tot een tekort aan kalium, het ontregelen van het elektrolytsysteem en blokkeren van de glucoseproductie.

Neem een pijnstiller.
Sommige artsen raden ibuprofen aan om de pijn in de borsten te verzachten. Vermijd echter het gebruik van ontstekingswerende zalfjes die steroïden bevatten, zo waarschuwen ze. Zwangere vrouwen mogen natuurlijk geen enkel geneesmiddel nemen zonder goedkeuring van de arts.

Kou.
Sommige vrouwen vinden verlichting door hun handen in koud water te dompelen en dan hun borsten daarmee te ondersteunen.

Of warmte.
Andere vrouwen vinden juist weer verlichting in warmte, in de vorm van een verwarmingskussen of warme kruik, een warm bad of een douche. Weer anderen zijn het meest gebaat bij een afwisselende toepassing van warmte en kou.

Koop een bh die goed steun geeft.
Een stevige bh, bijvoorbeeld een sport-bh, kan voorkomen dat al uitgerekte zenuwvezels nog verder
uitrekken. Sommige vrouwen vinden er baat bij ’s nachts in bed een bh te dragen.

Denk eventueel na over een andere pil.
Het oestrogeengehalte in orale voorbehoedsmiddelen kan een positieve of negatieve invloed hebben op de goedaardige veranderingen die plaatsvinden in borsten. Een pil met een laag oestrogeengehalte is doorgaans goed voor een fibrocystische aandoening, maar slecht voor fibroadenoom, een aandoening waarbij een hard, maar vaak verplaatsbaar knobbeltje voorkomt.

Massage om vochtophoping te verminderen.
Veel vrouwen vinden verlichting door zichzelf zacht te masseren, waardoor extra vocht uit de
borsten weer in de lymfvaten wordt gedrongen. Een bepaalde techniek is het inzepen van de borsten; maak met uw vingers kleine cirkelvormige bewegingen, waarna u met uw handen de borsten naar binnen en dan omhoog drukt.

Ontdek de emotionele boodschap achter lichamelijke symptomen.
Een arts vertelde dat zij vrouwen die klagen over pijnlijke borsten eerst altijd vraagt hoe het met de genegenheid is gesteld in hun leven, en dat ze dan meer dan eens tranen ziet rollen.

De borsten zijn bij de vrouw nauw verbonden met gevoelens van genegenheid en geborgenheid. Vrouwen die het tintelende gevoel ervaren hebben dat gepaard gaat met de melkafscheiding, weten waarover we het hebben. Sommige vrouwen krijgen dit gevoel zelfs na de menopauze nog wanneer ze een baby horen huilen. Zo sterk
zijn de borsten verbonden met emotie.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips