Zo ga je om met letselschade: praktische stappen en adviezen
Een ongeluk kan iedereen overkomen. Misschien gebeurde het plotseling in het verkeer of tijdens je werk. Je kunt erdoor worden overvallen en dat is begrijpelijk. Toch is het slim om te weten wat je kunt doen als je letselschade oploopt. Zo blijf je niet met alle kosten en zorgen zitten.
Eerste zorg en bewijs verzamelen
Zorg eerst voor jezelf na letselschade. Heb je klachten of blessures? Laat je dan snel controleren door een arts. Het is belangrijk dat je een medisch rapport hebt. Soms merk je pas later dat de schade groter is dan je dacht. Houd ook zo veel mogelijk bewijs bij. Maak foto’s van de plek waar het gebeurde. Noteer gegevens van eventuele getuigen. Bewaar alle bonnetjes van extra kosten. Denk aan reiskosten naar de dokter, medicijnen of hulpmiddelen zoals krukken.
Overweeg je volgende stappen
Heb je pijn door iemand anders zijn fout? Dan is er kans dat je recht hebt op letselschade schadevergoeding. Je kunt denken aan kosten voor fysiotherapie, hulpmiddelen of gederfde inkomsten als je niet kunt werken. Neem de tijd om te bekijken of er een verzekeraar is die een voorstel doet. Ga niet meteen akkoord als je twijfelt of dat echt recht doet aan wat je meemaakt. Informeer jezelf bij een letselschade-expert of zoek online naar informatie. Schrik niet als het proces langer duurt dan je wilt. Het is normaal dat een goede afronding tijd kost.
Duidelijke communicatie
Wees open en duidelijk in je gesprekken met een verzekeraar of werkgever. Als je een brief krijgt met een voorstel, vraag dan altijd om tijd om het door te nemen. Zet je gedachten op papier. Dat kan voorkomen dat je iets vergeet te noemen. Laat zoveel mogelijk vastleggen in e-mails of brieven. Dat maakt het later gemakkelijker om te laten zien waar je recht op hebt. Ook als je gezondheid verslechtert of je tegen nieuwe kosten aanloopt, is het slim om dat meteen te melden. Dan kan het verwerkt worden in je claim.
Denk ook aan je welzijn
Letsel kan zwaarder drukken dan je denkt. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel. Soms voel je je angstig of verdrietig. Dat is logisch. Probeer voldoende rust te nemen en praat met mensen die je vertrouwt. Kom je er niet uit of merk je dat de gebeurtenis je in de weg blijft zitten? Schroom dan niet om hulp te zoeken van een therapeut. Goed voor jezelf zorgen is geen luxe, maar noodzaak. Als je weer wat kracht terugvindt, sta je steviger in de onderhandelingen. Je kunt dan beter aangeven wat je nodig hebt en voelt je minder overrompeld.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.