Beslagen tong
De onderkant van de tong bestaat uit een glad slijmvlies, de bovenkant is daarentegen ruw. De ruwheid ontstaat door de vele kleine wrat- en doorn-achtige smaakpapillen die de oppervlakte bekleden. De fijne papillen steken boven het slijmvlies uit en hebben meervoudig gespleten en verhoornde uiteinden. De tong krijgt door deze verhoorning een natuurlijk, grijswit beslag.
Soms blijven kleine voedingsresten tussen de papillen hangen, waardoor het tongbeslag verkleurt. Deze kleurverandering blijft soms urenlang zichtbaar, maar is heel natuurlijk en kan geen kwaad. Sommige afwijkingen van het tongbeslag zijn kenmerkend voor bepaalde ziekten. Onafhankelijk van het soort beslag, spreekt men bij dit verschijnsel van een ‘beslagen tong’.
Beslagen tong bij aandoeningen van de tong
Een beslagen tong kan ook op een aandoening van de tong zelf wijzen. Daarbij kan het gaan om de volgende ziekten:
Leukoplakie
Bij leukoplakie vormen zich witte vlekken (plaques) aan het tong- en wangslijmvlies. Bij syphilis patiënten en bij rokers komt dit verschijnsel vaak voor. Deze vlekken kunnen ook het eerste teken
van een kwaadaardige ziekte (kanker) zijn.
Zwarte haartong
De tongpapillen zijn hierbij chronisch ontstoken. Daardoor worden ze langer en zijn ze sterker verhoornd dan normaal. De tong ziet eruit alsof hij zwart behaard is. De oorzaak is onbekend, maar soms ontstaat de zwarte haartong bij vitaminedeficiënties of bij verandering van de mondflora ten gevolge van bepaalde antibiotica. Onder mondflora verstaat men het totaal van alle bacteriën die ook bij een gezond mens altijd in de mond aanwezig zijn.
Beslagen tong bij infectieziekten
Een beslagen tong kan ook een bijverschijnsel zijn van een aantal regelmatig voorkomende infectieziekten.
Roodvonk
In de eerste drie dagen van de ziekte ligt er een dik, wit beslag op de tong. Vervolgens wordt dit beslag afgestoten en verschijnt de rode ‘frambozentong’ (gezwollen papillen) die voor roodvonk zo kenmerkend is.
Griep
De tong is gezwollen en erg rood, net als bij roodvonk. Men spreekt van een aardbeientong.
Tyfus
Bij deze ziekte ligt op de tongrug een dik, grijswit beslag, terwijl de tongranden en de punt juist felrood zijn (zonder beslag).
Syphilis
Op de tong bevinden zich meerdere, scherp omschreven, grijze verhevenheden (plaques muqueuses). Meestal ziet men deze vlekken ook aan de andere slijmvliezen. Deze verschijnselen komen voor in het tweede stadium van syphilis.
Beslagen tong bij interne ziekten
Er zijn ook interne ziekten die met een verandering van het tongbeslag gepaard gaan.
Anemie
De pernicieuze anemie is daar een goed voorbeeld van (bloedarmoede door een tekort aan vitamine B12). De kenmerkende veranderingen van de tong en het brandende gevoel (van de tong) zijn vaak de eerste verschijnselen die men van deze ziekte opmerkt. De papillen gaan te gronde, eerst aan de randen van de tong, ten slotte ook in het midden van de tongrug. De tong is dun, felrood, glad en glanzend.
Darm-, lever- en hartaandoeningen
De rode frambozentong die voor roodvonk zo kenmerkend is, kan ook bij verschillende interne ziekten optreden, vooral bij tumoren van het maag-darmkanaal, bij darmontstekingen, bij verschillende leveraandoeningen en bij sommige hartziekten.
Cyanose
Bij ernstige cyanose, hetgeen door zuurstoftekort van het bloed ontstaat, wordt de tong ook blauw.
Uitdroging
Bij veel vochtverlies, door ernstige diarree en overgeven wordt de tong droog en beslagen. Ook bij hoge koorts is de tong droog.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.