Prostaat kanker

De prostaatklier is een compact, kastanjevormig orgaan dat de urethra (urinebuis) van de man omgeeft. Prostaatkanker is na longkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. De tumor ontwikkelt zich langzaam en steekt meestal pas na het vijftigste levensjaar bij mannen de kop op. De precieze oorzaak is niet bekend, maar men vermoedt dat het testosteron-hormoon een rol speelt. Deze kankersoort veroorzaakt een prostaatvergroting die vervolgens leidt tot klachten.

Prostaat kanker

 

Deze klachten zijn:
moeite om te gaan urineren, een kleine urinestroom en veelvuldig urineren. Prostaatkanker wordt meestal geconstateerd via een rectaal onderzoek en bevestigd door een echo van de prostaat of door biopsie (weefselonderzoek). Met behulp van bloedonderzoek kan worden bepaald in hoeverre de kanker is uitgezaaid. Behandeling omvat meestal prostatectomie (operatieve verwijdering van de prostaatklier), bestraling en hormoontherapie door het testosteron-gehalte te verlagen en oestrogeen voor te schrijven.

Als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de genezingskans groot. Als er al sprake is van uitzaaiing in de rest van het lichaam en de hormoonbehandeling niet aanslaat, worden de vooruitzichten slechter. Meestal wordt de ziekte pas ontdekt als deze al in een gevorderd stadium verkeert. Mannen van middelbare leeftijd en ouder wordt dan ook geadviseerd om zich jaarlijks op prostaatproblemen te laten onderzoeken door de huisarts.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips