Oogkanker

Oogkanker is de ontwikkeling van kwaadaardige cellen in het oogweefsel. Bij volwassenen zijn de meeste oogkankers secundair en uitgezaaid via het bloed of de lymfvaten door andere kankers elders in het lichaam, zoals borstkanker, maar ook long-, nier en prostaatkanker. Er komen twee primaire oogkankers voor: retinoblastoom bij kinderen en melanoom bij volwassenen.

Bij kinderen onder 5 jaar, is retinoblastoom de meest voorkomende oogkanker. Melanoom in het oog komt het meest voor bij ouderen. Meestal is slechts één oog aangetast, in ca. 30 procent van de gevallen van retinoblastoom beide ogen. In een vroeg stadium zijn er geen duidelijke verschijnselen, maar als de tumor groeit nemen pijn en slechtziendheid toe.

Oogkanker kan zich uitbreiden naar de oogzenuw, de hersenen en de rest van het lichaam. Maligne melanoom verspreidt zich erg snel, zodat vroegtijdige diagnose en behandeling belangrijk zijn. De behandeling is gericht op vernietiging van de kankercellen, verlichten van de symptomen en behoud van het gezichtsvermogen. Bij secundaire tumoren moet ook de kanker elders in het lichaam worden bestreden.

oogkanker

Symptomen:

• Geleidelijk aan vervorming en slechter zien in het aangetaste oog.
• Pijn en roodheid.
• Kleurverschil in irissen van beide ogen.
• Zichtbare witte troebeling in de pupil (bij retinoblastoom) .
Scheelzien (bij retinoblastoom) als een oog blind is.
Bloeding in het oog (retinoblastoom).
• Zwarte of bruine vlek op de iris of in het oogwit (bij melanoom).
• Uitpuilende ogen (bij secundaire tumor achter het oog).

Meestal wordt oogkanker veroorzaakt door uitzaaiing van kanker elders in het lichaam. Bij retinoblastoom spelen erfelijke factoren een rol. Als retinoblastoom in de familie voorkomt, moet u zich goed laten voorlichten over de erfelijke gevolgen, voordat u kinderen neemt. Pasgeborenen en kinderen uit families waar retinoblastoom voorkomt, moeten regelmatig gecontroleerd worden.

Behandeling:

• De tumor kan worden verwijderd d.m.v. laser- of cryochirurgie (bevriezen met vloeibare stikstof).

Bestraling kan worden gebruikt om de kankercellen te doden, in plaats van of in combinatie daarmee.

Chemotherapie wordt aangewend om verspreiding te voorkomen.

• Operatieve verwijdering van het oog kan nodig zijn om verspreiding tegen te gaan of als het oog volledig blind en zeer pijnlijk is.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips