Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Men vermoedt dat het ontstaat als de basale cellen in de diepste laag van de opperhuid worden beschadigd door ultraviolette straling en gaan woekeren. Deze cellen groeien dan naar het huidoppervlak, waar ze eruit zien als een knobbel of een zweertje. Meestal komen ze voor in het gezicht, met name de neus of de oren, maar ze kunnen overal optreden. Het is een pijnloze, langzaam groeiende kanker, die zelden uitzaait naar andere lichaamsdelen.

Maar als geen behandeling volgt, kan het carcinoom langzaam in de aangrenzende weefsels dringen en deze vernietigen, waardoor verminking ontstaat. Gelukkig is basaalcelcarcinoom in 95 procent van de gevallen te genezen.

Basaalcelcarcinoom Symptomen

• Een kleine, platte, wasachtige knobbel in het gezicht, op de oren of in de nek.
• Een donkere of vleeskleurige knobbel ergens op de rug.
• Een ongewone huidafwijking die binnen enkele weken steeds groter wordt. Soms ontstaat een ondiepe zweer met verhoogde randen en een vochtig midden. De zweer kan gaan bloeden en een korst vormen en geneest niet.

Basaalcelcarcinoom Oorzaken

• Huidcellen raken door voortdurende blootstelling aan ultraviolet licht (zon of zonnebank/lamp) beschadigd. Het risico op huidkanker stijgt dus met de leeftijd.
• Mensen met een lichte huid, blauwe ogen of rood of blond haar lopen meer risico, omdat ze betrekkelijk weinig melanine hebben, de stof die de huid van nature beschermt tegen ultraviolette straling.
• Het risico is groter in een zonnig klimaat en gebieden rond de evenaar, waar de zonnestralen het sterkst zijn.
• Door het dunner worden van de beschermende ozonlaag in de atmosfeer komt er meer ultraviolette straling op de aarde terecht.

basaalcelcarcinoom

Preventie

• Vermijd direct zonlicht zo mogelijk tussen 10 uur s ochtends en 2 uur s middags.
• Draag beschermende kleding, lange mouwen en een hoofdbedekking.
• Gebruik een halfuur voor u naar buiten gaat zonnecrème met PABA (para-aminobenzoëzuur) met factor 15 of hoger. Smeer u geregeld opnieuw in, vooral na zwemmen of hevig transpireren.
• Gebruik geen zonnelampen of -banken.
• Controleer uw huid regelmatig.
• Bij de juiste behandeling zal basaalcelcarcinoom zelden op dezelfde plek terugkomen. Bij mensen die er last van hebben gehad, kan de aandoening zich herhalen. Daarom zijn de preventieve maatregelen vooral belangrijk na de eerste diagnose.

Om de kankercellen te verwijderen is een operatieve ingreep, behandeling met vloeibare stikstof of bestraling nodig. Ga met veranderingen van het uiterlijk van de huid naar de dokter. Meestal zal het een onschuldige huidaandoening zijn, maar zelfdiagnose is niet mogelijk en er is een biopsie nodig. Laat uw huid regelmatig controleren als u een basaalcelcarcinoom hebt gehad, omdat de kans op herhaling groot is.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips