Mondkanker

Klachten en verschijnselen:
Kleine, bleke knobbel of verkleurde verdikking aan de zijkant van de tong of op de tongbasis, in de mondbodem, aan de binnenkant van de wang, op het tandvlees of op het zachte of harde gehemelte.

Kanker van de mond komt regelmatig voor. Zoals bij de meeste vormen van kanker is tijdige ontdekking van belang voor een succesvolle behandeling. De meest voorkomende vorm van mondkanker is het plaveiselceltype. De oorzaak is soms niet bekend maar tabak (ook pruim- en snuiftabak) en het overmatig gebruik van alcohol zijn bekende risicofactoren.

Mondkanker komt minder voor bij mensen die geen alcohol of tabak gebruiken. Voortdurende irritatie door een hoekige rand van een tand of een slecht passend kunstgebit kan ook een rol spelen.

Diagnose.

Mondkanker zit meestal op de zijkant of de basis van de tong of op de mondbodem. Gewoonlijk doet de tumor aanvankelijk geen pijn en is hij met een vinger te zien of te voelen.

Regelmatig onderzoek van de weke delen van de mond is van groot belang voor een vroege diagnose. Als u een blijvende zichtbare of voelbare verandering opmerkt in de weke delen van de mond, moet u de tandarts of huisarts raadplegen. Die zal uw mond voorzichtig onderzoeken. Als het vermoeden bestaat dat er sprake zou kunnen zijn van kanker, moet onder plaatselijke verdoving een stukje weefsel worden weggenomen voor laboratoriumonderzoek (biopsie).

Hoe ernstig is mondkanker?

Mits tijdig behandeld kan mondkanker vaak worden genezen. Helaas is meer dan de helft van alle gevallen van mondkanker te ver voortgeschreden op het tijdstip van ontdekking. Mondkanker zaait vaak uit naar de nabijgelegen lymfklieren in de hals. Dit maakt een uitgebreidere behandeling noodzakelijk.

De kans op genezing is dan afgenomen. Ongeveer 25 procent van alle mensen met mondkanker overlijdt ten gevolge van een te late ontdekking en behandeling.

Behandeling.

Vroegtijdige, operatieve verwijdering van het gezwel levert de beste kansen op voor genezing met de minste bijwerkingen. Bestraling is een andere mogelijkheid die met name geschikt is voor tumoren die te groot zijn voor operatieve behandeling. Na de operatie kan een revalidatieprogramma nodig zijn voor het herstel van de spraak, het kauwen en om te zorgen voor een zo normaal mogelijk uiterlijk voorkomen. Nogmaals, zo vroeg mogelijke ontdekking en behandeling bieden de beste kansen op volledig herstel.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips