Voeding en kanker

Iemand die kanker heeft en in goede voedingstoestand verkeert, is beter in staat de bijwerkingen te verdragen van chemotherapie, bestraling en operatieve ingrepen. Verder bevordert een goede voeding het gevoel van welbevinden, verbetert het de functie en het herstel van de weefsels en verbetert het ook de functie van het immuunsysteem van de kankerpatiënt. Een veel voorkomend en moeilijk probleem bij kanker is vermagering en een slechte voedingstoestand. Dit wordt soms kankercachexie genoemd.

Er zijn veel factoren die bij kunnen dragen tot vermagering. De ziekte of de behandeling kan leiden tot gebrek aan eetlust (anorexie) en zo tot minder eten, of de opname, vertering en het verbruik van het voedsel door het lichaam verstoren.

In veel gevallen van kanker wordt nog voordat er sprake is van een diagnose of van behandeling de voedingstoestand al ongunstig beïnvloed. Afhankelijk van het type kanker kan een slechte voedingstoestand het gevolg zijn van anorexie, obstructie (gedeeltelijke of volledige afsluiting) door een tumor die de voedselopname en vertering belemmert, gestoorde opname van voedingsstoffen in het maag-darmkanaal of stoornissen in de vochtbalans als gevolg van braken en diarree.

Vaak kan een patiënt met kanker, die lijdt aan ernstige anorexie, niet eten, ook al begrijpt hij heel goed dat opname van voedsel noodzakelijk is. Door verschillende factoren proeven kankerpatiënten hun voedsel niet of ondervinden zij veranderingen in de smaak. Vaak klagen zij al over een vol gevoel na het eten van slechts enkele hapjes.

De bestraling, operaties en chemotherapie die worden gebruikt om kanker te behandelen, kunnen ook de oorzaak zijn van misselijkheid, veranderingen in de smaak en reuk, pijn in de mond, diarree, gebrek aan eetlust of moeilijkheden bij het slikken. De behandeling kan ook de behoefte van het lichaam aan calorieën en eiwitten vergroten die nodig zijn om beschadigde weefsels weer op te bouwen.

Recente vorderingen op het gebied van de voeding zijn een grote hulp geweest bij de behandeling van cachexie bij kanker. Op dit ogenblik wordt gewichtsverlies niet meer beschouwd als een onvermijdelijk gevolg van kanker. Er zijn vele eenvoudige mogelijkheden om de opname van voedsel te verbeteren en het lichaam op gewicht te houden. Bovendien zijn er nieuwe voedingstechnieken ontworpen, zoals sondevoeding, intraveneuze voeding en verbeterde supplementen bij het normale eten die bijna iedereen in staat stellen zijn voedingstoestand te verbeteren, zelfs als er sprake is van ingewikkelde voedingsproblemen.

De dokter kan, vaak in samenwerking met een diëtist die gespecialiseerd is in de voeding van kankerpatiënten, verder advies geven over voeding.

Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat een goede voedingstoestand de kansen van een patiënt kunnen verhogen om een succesvolle behandeling te ondergaan en weerstand te bieden aan de gevolgen van kanker. Er zijn echter geen bewijzen dat het gebruik van verminderde of bovenmatige hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen een gunstig effect zou hebben op de behandeling van kanker.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips