Basalioom

Wat is een basalioom?
Zoals bijna ieder orgaan van het menselijk lichaam kan ook de huid kanker krijgen. Er zijn twee soorten huidkanker die de laatste jaren vaker voorkomen, namelijk het basalioom en het basaal-celcarcinoom.

Beide ontstaan voornamelijk aan delen van de huid die veel aan de zon zijn blootgesteld, dus aan het gezicht, de hals en de oren, in enkele gevallen ook aan andere delen van het lichaam.

Als basaliomen en basaal-celcarcinomen zich ontwikkelen, kunnen ze het weefsel plaatselijk vernietigen en de huid ernstig beschadigen. Het gevolg zijn kleine glanzende en stevige knobbeltjes, platte en littekenachtig verharde vlekken, zweertjes en korstjes, schilfers en rode huidletsels.

Het verschil tussen beide kankersoorten is dat een basalioom zich tot de lokale huid beperkt terwijl het basaalcelcarcinoom zich naar andere organen en weefsels kan uitzaaien. Dergelijke metastasen komen echter hoogst zelden voor.

basalioom

Wat is de oorzaak van basalioom en basaalcelcarcinomen?

De huid bestaat uit drie lagen. Basaliomen en basaalcelcarcinomen ontstaan in de bovenste laag, de zogenaamde opperhuid (epidermis) die uit meerlagig plaveiselepitheel is opgebouwd. Vanuit de onderste laag, de zogenaamde kiemlaag, worden de nieuwe cellen van de opperhuid aangemaakt. Terwijl ze naar de oppervlakte doorschuiven, worden ze steeds platter totdat ze ver-hoornen en aan de oppervlakte een stevig sluitende laag vormen, de zogenaamde hoornlaag.

Basale cellen worden geactiveerd

De opperhuid bevat verschillende hoeveelheden pigmentvormende cellen die de bruine kleurstof melanine aanmaken. In de onderste laag van de opperhuid bevinden zich de zogenaamde basale cellen. Door sterke belasting van de huid worden deze cellen geactiveerd. Het is een feit dat basaliomen en basaalcelcarcinomen bijzonder vaak voorkomen bij mensen die uitzonderlijk veel aan het zonlicht zijn blootgesteld (boeren, zeemannen, vissers, sporters, mensen die veel zonnebaden), en dat deze mensen des te vatbaarder zijn hoe lichter hun huid is.

Zonnestralen zijn schadelijk

Het pigment heeft als taak de huid tegen het licht te beschermen. Als de opperhuid te weinig pigment bevat, kunnen de basale cellen onder invloed van zonlicht ontaarden. Beide soorten kanker kunnen ook j aren na het innemen van arsenicum of na een verbranding door röntgen- of radiumstralen tot ontwikkeling komen.

Hoe wordt basalioom en basaalcelcarcinomen behandeld?
Hoe de beide soorten huidkanker behandeld worden, is afhankelijk van de omvang van het gezwel, de locatie, de schade die is aangericht en of het belangrijke organen bedreigt zoals ogen, oren, mond, botten, hersenvliezen of longen. Een van de behandelingsmethoden is de elektroco-agulatie. Met hoogfrequente stroom worden hittevonken gevormd die het tumorweef-sel verbranden. Het verschroeide weefsel wordt daarna door het lichaam afgestoten. De tumor kan ook uitgesneden, uitgeschraapt of door röntgen-bestraling vernietigd worden; dat is vooral noodzakelijk als er metastasen ontstaan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips