Nierkanker

Bij nierkanker vormt zich een kwaadaardig gezwel, dat vrij langzaam groeit.

De tumor kan in de nier aderen en de onderste holle ader groeien. Op deze manier kan de tumor zich over het hele lichaam uitbreiden. Soms groeit de tumor door naar naburige organen zoals de lever, de dikke darm, de alvleesklier of de milt. Er kunnen ook in het lichaam uitzaaiingen (metastasen) ontstaan, met name in de longen en in de botten. De ziekte komt vooral voor in de leeftijd tussen veertig en zestig jaar. Bij mannen komt de ziekte twee keer zo vaak voor als bij vrouwen.

Wat zijn de oorzaken van nierkanker?

De oorzaken van nierkanker zijn niet bekend. Omdat de nieren het bloed reinigen, bestaat het vermoeden dat de nieren chronisch geprikkeld worden door bepaalde vergiften, die in het bloed terecht zijn gekomen.

Hoe behandelt men nierkanker?

De enige mogelijkheid tot behandeling van nierkanker is een operatie. Bij de operatie wordt de hele aangedane nier verwijderd. Indien er doorgroei is van tumor-weefsel in de vaten of in naburige organen, moet ook dit weefsel worden verwijderd. Ook de afvoerende lymfe-vaten en lymfeklieren worden weggehaald. Een behandeling met cytostatica, (kankerremmende medicijnen) heeft nauwelijks resultaat maar soms wordt de operatie ondersteund door bestraling.

nierkanker

Wat kan men er zelf aan doen?

Tegen nierkanker kan men zelf helemaal niets doen.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

De symptomen van nierkanker zijn niet altijd even duidelijk. Een belangrijk signaal dat er iets aan de hand is, is bloed in de urine. Dit kan plotseling optreden en snel weer stoppen om vervolgens na enige maanden weer terug te komen. Bloed in de urine is daarom een belangrijk alarmsignaal.

Wat doet de dokter?

De arts onderzoekt de urine op rode bloedlichaampjes en vraagt een bloedonderzoek aan. Meestal maakt men ook nierfoto’s met behulp van contrastvloeistof. Men spuit het contrastmiddel in de bloedbaan, waarna de nieren dit contrastmiddel uitscheiden, waardoor ze goed zichtbaar worden op de foto’s. Soms maakt men ook een echogram van de nieren.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips