Borstvlieskanker

De pleura is een vlies dat de binnenkant van de borstwand, de buitenkant van de longen, de bovenkant van het middenrif en het mediastinum bekleedt. Het gedeelte dat de borstwand bekleedt, wordt het borstvlies genoemd, het gedeelte op de longen heet het long vlies. Het vlies bestaat uit een dun, glad en vochtig laagje weefsel (mesotheel).

Tussen beide pleurabladen bevindt zich de pleura holte. Deze is met een vloeistof gevuld, die ervoor zorgt dat beide bladen (long- en borstvlies) zonder wrijving langs elkaar heen kunnen glijden. Bij de ademhaling moeten de longen namelijk binnen de borstholte kunnen bewegen.

Onder bepaalde omstandigheden kan het voorkomen dat cellen van het borstvlies ontaarden en een tumor vormen. Deze aandoening wordt borstvlieskanker genoemd; de medische term is pleuramesothelioom.

Borstvlieskanker

Wat zijn de oorzaken van borstvlieskanker?

Borstvlieskanker is in twee van de drie gevallen het gevolg van inademing van asbest-stofdeeltjes. Asbest is een natuurlijk mineraal dat overwegend uit magnesium-silicaat bestaat en een vezelachtige structuur heeft. Binnen de moderne geïndustrialiseerde maatschappij waren er meer dan 3.000 toepassingsmogelijkheden voor dit materiaal. Tegenwoordig is de toepassing echter sterk beperkt en wordt asbest zo veel mogelijk door andere stoffen vervangen.

Bij de bewerking van asbest komen stofdeeltjes vrij. Bij mensen die gedurende korte tijd grote hoeveelheden, of langdurig kleine hoeveelheden asbest stof hebben ingeademd, kunnen verschillende afwijkingen ontstaan: een ‘stof-long’, longkanker of tumoren van het borstvlies of het buikvlies.

Het kan 10 tot 30 jaren duren voordat deze aandoeningen opgemerkt worden. De schadelijke stoffen uit sigaretterook in combinatie met blootstelling aan asbest leidt nog vaker tot deze ernstige ziekte.

Hoe wordt borstvlieskanker behandeld?

Het is niet mogelijk de groei van de tumor te verhinderen. Men kan alleen de symptomen bestrijden, bijvoorbeeld de toenemende pijn in de borst verminderen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips