Biologie van kanker

Het lichaam is een levend, groeiend systeem dat miljarden cellen bevat. Deze cellen voeren alle functies van het lichaam uit, zoals stofwisseling, transport, uitscheiding, voortplanting en beweging.

Groei en ontwikkeling zijn het resultaat van de vorming van grote aantallen nieuwe cellen en van hun verandering in verschillende weefseltypen. Nieuwe cellen worden gevormd door een proces van celdeling (mitose). Verschillende soorten cellen worden gevormd door een proces dat celdifferentiatie wordt genoemd (differentiatie is het proces waardoor cellen een gespecialiseerde functie krijgen). Celdeling leidt tot normale menselijke groei en maakt normale ontwikkeling mogelijk.

In tegenstelling tot normale cellen missen kankercellen de controlemechanismen die hun groei tot stilstand brengen. Ze delen zich ongebreideld en verdringen naburige normale cellen door ze te overwoekeren en door hun normale functie en groei te verstoren door met ze te wedijveren om de beschikbare voedingsstoffen. Deze ongecontroleerde cellen kunnen uitgroeien tot een massa die een gezwel of tumor genoemd wordt en die nabijgelegen normaal weefsel binnendringt en vernietigt. Ze kunnen zich ook verplaatsen door middel van een proces dat uitzaaiing (metastasering) genoemd wordt, hetgeen inhoudt dat ze zich via de bloedbaan of de lymfevaten verspreiden naar andere delen van het lichaam. Het is van belang op te merken dat niet alle cellen die snelle of ongecontroleerde groei vertonen kankercellen zijn. Cellen kunnen zich ook ophopen tot goedaardige gezwellen die de omgevende weefsels niet binnendringen of vernietigen.

De wetenschap moet de processen waardoor cellen groeien, zich delen, met elkaar in verbinding staan en zich ontwikkelen tot cellen met een specifieke functie (differentiëren) nog volledig leren begrijpen. Toch is er al zoveel bekend over de gebeurtenissen in de celkern, dat onze kennis van de manier waarop normale cellen geactiveerd worden tot of veranderen in kankercellen, bij zowel erfelijke als niet-erfelijke vormen van kanker, al behoorlijk is toegenomen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips