Macrocytaire anemie

Tekort aan foliumzuur veroorzaakt bloedarmoede aangezien foliumzuur een van de essentiële vitaminen is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bij gebrek aan rode bloedcellen krijgen de weefsels niet voldoende zuurstof, met de klassieke symptomen van bloedarmoede als gevolg. Macrocytaire anemie komt vooral veel voor bij zuigelingen, adolescenten in de groei, zwangere of zogende vrouwen, ouderen, rokers, alcoholici en mensen die crash-diëten doen of last hebben van ingewandstoornissen.Vaak is er ook sprake van ijzergebreksanemie.

Macrocytaire anemie symptomen

• Ernstige vermoeidheid en slapte.
• Bleekheid.
• Kortademigheid.
Hartkloppingen of versnelde hartslag bij inspanning.
• Pijnlijke, rode en beslagen tong.
• Gebrek aan eetlust met als gevolg gewichtsverlies.
Opgezette buik.
Misselijkheid en diarree.

macrocytaire anemie

Oorzaken van macrocytaire anemie

• Gebrek aan foliumzuur is het gevolg van te weinig foliumzuur in de voeding of van een onvoldoende opname van foliumzuur door de darmen (een zeldzame, maar veel moeilijker te behandelen vorm).
• Alcoholisme remt het vermogen van het lichaam om foliumzuur op te nemen en te verwerken, bovendien voeden alcoholici zich vaak slecht.
• Door roken ontstaat gebrek aan B-vitaminen, waaronder foliumzuur.
• Ingewandstoornissen zoals tropische spruw, coeliakie, darmresectie kunnen de foliumopname belemmeren.
• Door het voedsel te lang te koken wordt foliumzuur afgebroken.
• Het lichaam kan foliumzuur niet opslaan en in sommige levensfasen heeft het meer foliumzuur nodig dan via het voedsel wordt opgenomen.
• Bepaalde geneesmiddelen zoals anti-epileptica en cytostatica kunnen foliumzuurtekort veroorzaken.
• Parasieten en bepaalde bacteriën in de darmen kunnen de opname van foliumzuur belemmeren.
• Sommige huidziekten zoals psoriasis, acne rosacea en eczeem verhogen het risico op foliumzuurtekort.

Zelfbehandeling bij macrocytaire anemie

Een goede voeding is meestal voldoende. Met foliumzuurtabletten is de bloedarmoede snel verholpen. Als het tekort wordt veroorzaakt door ingewandstoornissen en slechte absorptie, kan het gebruik van aanvullende doses foliumzuur nodig zijn; zelden zijn injecties met foliumzuur nodig. Eliminatie van de oorzakelijke factoren zoals roken en overmatig drankgebruik is wezenlijk. Behandeling van een onderliggende ingewandsstoornis, die het tekort veroorzaakt kan genezing geven.

Moet ik met macrocytaire anemie naar de dokter?

Ga naar een dokter als u verschijnselen hebt die aan bloedarmoede doen denken. Als u al behandeld bent voor bloedarmoede, zonder dat na twee weken verbetering optreedt, moet u nogmaals naar de dokter gaan. Alle vrouwen die een zwangerschap plannen, moeten overleggen met hun huisarts over aanvullend gebruik van foliumzuur. Er is voldoende bewijs dat aanvulling van foliumzuur in de eerste weken van de zwangerschap de kans op neuraalbuisdefecten (open rug, hazenlip etc.) vermindert en bovendien de moeder beschermt tegen cervixkanker.


Relevante artikelen
2 reacties
  1. Bij mij is macro cytaire anemie geconstateerd, ik heb geen gebrek aan foliumzuur (25) ook geen tekort aan ijzer, ik drink zeer beperkt alcohol en rook niet. Vitamine D is hoog genoeg vitamine B12 237 . Ik ben een behoorlijk sportieve vrouw; ik doe aan klimmen, toerskiën, alpinisme en wielrennen . Ik sport met grote regelmaat rond 4-5 keer per week. Ik slik lithium en thyrax. Hoe is het mogelijk dat ik deze afwijking heb? Misschien heeft iemand een idee?
    Misschien ligt het aan de lithium?
    Heeft iemand hier iets over te vertellen?

    1. Beste Inge,

      Lithium kan ervoor zorgen dat je schildklier minder goed werkt, een zogenoemde hypothyreoidie. Hypothyreoidie kan een macrocytaire anemie veroorzaken. Met name als je klachten hebt van weinig energie, traagheid en het telkens koud hebben moet je in de richting van de schildklier gaan denken. Ondanks dat u thyrax gebruikt, kan uw schildklier te weinig schildklierhormoon aanmaken.

      Ik weet niet of uw schildklierwaarden recentelijk bepaald zijn, maar het is goed om dit te overleggen met je behandelend arts en te kijken hoe die hierover denkt.

      Ik hoop je vraag hiermee voldoende beantwoord te hebben!

      Met vriendelijke groet,
      Wesley

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips