Bloedziekten

Veel ziekten gaan voor bloedziekten door ofschoon deze het feitelijk niet zijn. Zij spiegelen zich alleen maar in het bloed af. Uremie (niervergiftiging) bijvoorbeeld is het gevolg van een nierziekte waarbij zich ureum ophoopt in het bloed; hyperglykemie (‘suiker in het bloed’) berust op een storing in het hormoonsysteem en bacteriëmie betekent dat zich bacteriën in het bloed bevinden.

Bloedziekten

Bij een anemie is het getal van de rode bloedlichaampjes of het gehalte aan hemoglobine (bloedkleurstof) verminderd. Oorzaken hierbij zijn uitwendig of inwendig bloedverlies, een versterkte vernietiging van rode bloedlichaampjes in de milt, een gebrek aan ijzer, een vergiftiging, die de functie van het bloedvormende beenmerg verstoort of een overdosis aan röntgen- of radioactieve stralen. Bij polycythemie is het aantal rode bloedlichaampjes fors toegenomen, meestal als compensatie voor een te gering aanbod van zuurstof (bijvoorbeeld op grote hoogten). Een ernstige vorm van polycythemie wordt veroorzaakt door een zonder oorzaak sterk gestegen productie van rode bloedlichaampjes in het beenmerg. Het bloed wordt dikker en dikvloeibaar, vloeit langzamer en heeft de neiging sneller te stollen dan normaal het geval is. Het gelaat is hoogrood. Bij de behandeling wordt aderlating toegepast en medicijnen voorgeschreven, eventueel wordt het beenmerg bestraald.

Leukemie (‘bloedkanker’); kenmerkend voor deze ziekte is de ziekelijke productie van witte bloedcellen óf in het lymfatische systeem óf in het beenmerg. Het ziekteverloop kan chronisch of acuut zijn. In de regel kan de vermeerdering van de witte bloedlichaampjes in het bloed aangetoond worden. Daarbij zijn vele van deze cellen in de zogenaamde onrijpe toestand of geheel ontaard. Bepaalde medicijnen (zie kanker) kunnen, mede afhankelijk van het type leukemie, met resultaat toegepast worden.

Leukopenie is een vermindering van het aantal witte bloedlichaampjes. Oorzaken kunnen zijn: vergiftigingen (zie agranulocytose), bepaalde medicijnen, chronische tuberculose, pernicieuze anemie, mazelen en een aantal andere infectieziekten.

Hemofilie:

zie bloederziekte.

Purpura:

talrijke puntvormige huidbloedingen; puntvormige huidbloedingen worden petechiën genoemd. Purpura kan bij diverse acute ziekten voorkomen, bijvoorbeeld roodvonk, difterie, scheurbuik, anemie, leukemie en bij trombopenie.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips