Agranulocytose

Een zelden optredende, maar vaak dodelijk verlopende ziekte van het beenmerg, waarbij te weinig granulocyten worden gevormd, zodat het totale aantal voortdurend afneemt. De ziekteverschijnselen treden meestal plotseling op: hoge koorts, zweren in de mond, keelholte en darmen. Sterke verzwakking en uitputting tot volledig verval van krachten. De behandeling is moeilijk en langdurig. Omdat de granulocyten een belangrijke functie hebben bij de afweer van het lichaam dient de patiënt tegen iedere vorm van besmetting beschermd te worden. Diverse antibiotica worden dan ook toegediend. De oorzaak van agranulocytose is nog onbekend, wel is er vaak een relatie met bepaalde medicijnen en giften, speciaal stoffen die uit steenkoolteer gewonnen worden en sulfonamide.

Bij deze zeldzame aandoening is het aantal granulocyten in het bloed drastisch verminderd. Bijna alle neutrofiele granulocyten zijn verwoest, waardoor het lichaam buitengewoon vatbaar is voor infecties. Bij mensen met deze aandoening moet daarom zeer zorgvuldig opgelet worden of er zich infecties ontwikkelen.

Behandeling met antibiotica is noodzakelijk.

Meestal is de aandoening een acute, overigens zeldzame, reactie op blootstelling aan bepaalde chemische stoffen, oplosmiddelen of koolwaterstoffen of op bepaalde geneesmiddelen, waaronder penicilline, fenothiazine en ontstekingsremmende middelen. De gebruikelijke behandeling bestaat uit bescherming tegen verdere blootstelling evenals tegen ernstige infecties, totdat het beenmerg zich hersteld heeft.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips