Bloeddruk afwijking

Onder bloeddrukafwijkingen verstaat men een verhoogde bloeddruk (hypertonie) of een verlaagde bloeddruk (hypotonie). Zowel van een te hoge als een te lage bloeddruk is geen duidelijk aanwijsbare oorzaak bekend. In de meeste gevallen is er echter sprake van voortdurende stress, in samenhang met een onverstandige levenswijze. Vaak kan een overmatige uitscheiding van nierhormonen (dan is de onder-druk-waarde sterk verhoogd) leiden tot verkramping van de bloedvaten. Ook kunnen bepaalde medicijnen (zoals die tegen reuma en cortisonen bevattende medicijnen) een duidelijke stijging van de bloeddruk veroorzaken. Bijna een kwart van alle West-Europeanen lijden aan een verhoogde bloeddruk. De normale bloeddruk-waarde in rusttoestand is 140 (bovendruk) over 90 (onderdruk).

Een verhoogde bloeddruk (hoger dan 160 over 95) is schadelijk voor de belangrijke organen als de hersenen, het hart en de nieren, en in dat geval is dan ook behandeling onder consequente controle van een arts vereist. Een chronische verhoogde bloeddruk heeft onvermijdelijk invloed op het lichaam: duizeligheid, verminderd prestatievermogen, spoedig optredende vermoeidheid, rode gezichtshuid, uitbreken van zweet.

Preventieve en therapie-ondersteunende maatregelen:

Regelmatig in rusttoestand de bloeddruk opmeten, bij voorkeur ‘s morgens steeds op dezelfde tijd en steeds aan dezelfde arm. Er zijn tegenwoordig volautomatisch werkende instrumenten, die gelijktijdig de bloeddruk en de polsslag aan de pols meten.

bloeddruk afwijking

Verhoogde bloeddruk: Men zal moeten proberen om door een consequente omschakeling van de levenswijze de bloeddruk zonder medicijnen te laten dalen. Bovendien is regelmatig bloedonderzoek aan te bevelen.

Overschakelen op volwaardige voedingsmiddelen zonder keukenzout, vetarm en met veel groenten, bij voorkeur rauw; liever 5 tot 6 kleine maaltijden per dag dan 3 grote, zwaar te verteren maaltijden, maar niet tussendoor een hapje nemen. Liever geen keukenzout of tafelzout gebruiken maar knoflookzout; niet zuinig zijn met prei, knoflook en uien; zoutrijke voedingsmiddelen beslist vermijden; ook afzien van zoetigheid, (slag)room en producten daarvan, met meel of zetmeel gebonden spijzen, vet vlees, vette worstwaren, ingewanden, frituur, geraffineerd meel (wittebrood, toastbrood enz.), koek, schelpdieren, in olie gebakken of gerookte vis.

* Eventueel overgewicht volledig zien kwijt te raken.

* Bij suikerziekte de aanwijzingen van de arts nauwkeurig opvolgen.

* Opbouwende bewegingstraining in de buitenlucht met als doel het uithoudingsvermogen op te voeren (hiervoor zijn wandelen, fietsen en ski-langlaufen geschikt), en ademhalingstraining.

* Behandelingen met water om de bloedsomloop te ontlasten en de bloedvaten beter te laten werken: droog borstelen en droog afwrijven, arm-baden en arm-overgietingen.

* Rookverbod, beperkt alcoholgebruik, koffie en thee met mate.

* Psychosociale stress afbouwen (ontspanningstechnieken en ademhalingsgymnastiek), situaties die stress oproepen en lawaai-bronnen vermijden; voor voldoende slaap zorgen, l) Bloeddrukverlagende etherische oliën: lavendel- en citroen-olie (bij inwendig gebruik echter alleen in uiterst kleine hoeveelheden).

* Bloeddrukverlagende kruidenthee: melisse, meidoorn (ook als sap), tuinkruid, ijzerkruid, maretak (ook als sap).

* Natuurgeneespreparaten: Voor hoge bloeddruk: Solidago complex (druppels), Viscum album tinctuur (druppels), Geriaforce (druppels), Vitaal Senior (capsules). Voor lage bloeddruk: Hyssop (dragees).

Verlaagde bloeddruk: Een verlaagde bloeddruk kan normaal gesproken zonder medicijnen behandeld worden. Meestal helpt het nemen van meer beweging in de vrije natuur, gymnastiek die de bloedsomloop bevordert, opwekkende waterbehandelingen zoals wisseldouches, rozemarijn-thee en rozemarijn-baden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips