De Prikpil
Hoe de injectie in zijn werk gaat:
Een enkele injectie in de bil of in de bovenarm door uw arts voorkomt zwangerschap drie maanden lang. De injectie bevat een synthetisch hormoon (medroxy-progesteron), die lijkt op het natuurlijke hormoon progesteron. Dit hormoon onderschept de boodschap van de hersenen aan de eileiders om een eitje los te laten. Het werkt ook op andere manieren tegen het ontstaan van zwangerschappen.
De contraceptieve effecten beginnen direct nadat de eerste injectie is toegediend. De eerste injectie moet toegediend worden binnen vijf dagen na het begin van een normale menstruatieperiode. De injecties dienen vervolgens iedere drie maanden toegediend te worden om een adequate contraceptie te waarborgen. Om de contraceptieve effecten te stoppen, onthoudt u zich simpelweg van een volgende injectie. De meeste zwangerschappen treden twaalf tot achttien maanden na de laatste injectie op.
Wie hebben baat bij de injectie:
Elke vrouw die een effectieve, gemakkelijke en reversibele vorm van geboortebeperking wenst die een spontaan en ongestoord seksleven toestaat. Ook geschikt voor vrouwen die dagelijkse medicatie nogal eens vergeten.
Wie kunnen de injectie beter niet gebruiken:
Voor de meeste vrouwen is de injectie een veilige methode, maar voor sommige niet. Met de volgende aandoeningen wordt het gebruik van de prikpil ontraden: zwangerschap of het vermoeden van zwangerschap; onverklaarbare vaginale bloedingen; borstkanker of het vermoeden daarvan; na een hartaanval of beroerte; bloedproppen in de benen; leverproblemen of -ziekten; allergie voor de bestanddelen.
Voordelen:
Indien op juiste wijze en consistent gebruikt, wordt minder dan één vrouw op de 100 vrouwen per jaar zwanger bij gebruik van de prikpil. De injectie wordt slechts vier keer per jaar toegediend, is gemakkelijk en is niet belemmerend of storend voor de geslachtsgemeenschap. Het stoppen is gemakkelijk: niet nog een injectie laten toedienen. Na sterilisatie of onthouding is het een van de twee meest effectieve methodes van anticonceptie.
Nadelen:
Mogelijke afname van mineralenopname in de botten, het biedt geen bescherming tegen geslachtsziekten en het is noodzakelijk iedere drie maanden naar de arts te gaan voor een injectie.
Bijwerkingen:
In het algemeen – bloedingen buiten menstruatieperiodes, het missen van menstruatieperiodes, gewichtstoename, hoofdpijn, acne, depressies, gezwollen of gevoelige borsten, misselijkheid, nervositeit, duizeligheid, vermoeidheid, maagpijn of -krampen, verminderd libido.
Ernstige bijwerkingen:
hoewel het niet vaak voorkomt, kunnen hoge bloeddruk, bloedproppen en beroertes optreden. Een zwangerschap tijdens het gebruik van de prikpil kan mogelijk een buitenbaarmoederlijke (ectopische) zwangerschap zijn.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.