Jeugdreuma

Jeugdreuma is een weinig voorkomende kinderziekte, die wordt gekenmerkt door chronische of steeds terugkerende gewrichtsontsteking. De structuur van de gewrichten zorgt voor soepele bewegingen. De uiteinden van de botten in een gewricht zijn bedekt met een beschermende, elastische laag kraakbeen. Het hele gewricht wordt omgeven door een kapsel, die aan de binnenkant bestaat uit een dunne (synoviale) membraan die synoviaal vocht produceert als smeermiddel voor het gewricht.

Door de ontsteking kunnen de weefsels in het gewricht dikker worden, slijten en misvormd raken, waardoor pijn en bewegingsbeperking optreedt. In de meeste gevallen verschillen de verschijnselen bij Jeugdreuma sterk van die van de reumatoïde artritis die volwassenen treft. We onderscheiden drie verschillende vormen: pauciarticulaire en polyarticulaire Jeugdreuma, en de ziekte van Still of juveniele chronische polyartritis.

jeugdreuma

In 40 procent van de gevallen zijn minder dan 4 gewrichten aangetast, met verschijnselen als pijn, zwelling en stijfheid (pauci articulair). De meer ernstiger vorm (polyarticulair) treft 40 procent van de gevallen met pijn, zwelling en stijfheid in een groot aantal gewrichten van het hele skelet. Bij de ziekte van Still, 20 procent van de gevallen, treden symptomen van algemeen ziekzijn met koorts, huiduitslag en buikpijn op die een paar weken duren, gevolgd door verschijnselen zoals gewrichtspijn en stijfheid gedurende enkele maanden. Hierbij kan ontsteking van de ogen en de longvliezen (pleuritis) of het hartzakje (pericarditis) optreden. De ziekte van Still kan ook voorkomen bij volwassenen.

De gewrichtsklachten treden aanvalsgewijs op en duren enkele weken, na een periode van herstel volgt dan weer een herhaling. Als de aanvallen vaak optreden of ernstig zijn kan de botgroei onevenwichtig of abnormaal worden. Permanente misvorming komt echter slechts bij 10 procent van de patiëntjes voor. Recent onderzoek toont aan dat jeugdreuma waarschijnlijk een auto immuunziekte is, waarbij het afweersysteem lichaamseigen cellen aanvalt. De ziekte ontstaat meestal bij kinderen tussen 2 en 4 jaar of tussen 9 en 12 jaar en vaker bij meisjes dan bij jongens. Meestal verdwijnen de symptomen rond de puberteit. Behandeling is gericht op verlichting van de verschijnselen, het voorkomen van misvorming en op een optimaal functioneren van de gewrichten tijdens het verloop van de ziekte.

Jeugdreuma symptomen

• Rode, gezwollen, pijnlijke gewrichten, die soms warm aanvoelen.
• Ochtendstijfheid.
Vermoeidheid en spierzwakte.
• Koorts die tegen het eind van de dag steeds hoger wordt.
• Rode of roze huiduitslag.
• Gevoel van ziekzijn.
• Buikpijn.
• Gebrek aan eetlust, gewichtsverlies.
Pijn in de borst en ademhalingsklachten.
• Rode, pijnlijke ogen door irisontsteking, opgezette lymfklieren en bloedarmoede.

Jeugdreuma behandeling

• Tegen pijn en koorts kunnen grote doses aspirine of niet steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s), zoals tolmetine of naproxen, worden voorgeschreven.

• Warme of koude kompressen helpen soms tegen de pijn.

• Rust is belangrijk. Kinderen met deze ziekte hebben vaak meer slaap nodig en moeten soms ook overdag slapen.

• Tegen lichte gewrichtspijn kan zalf of lotion met capsaïcine worden toegepast. Preparaten met kamfer, menthol of terpentijnolie maskeren pijn en lichte symptomen.

• In ernstige gevallen zijn sterkere middelen nodig en worden soms antimalariamiddelen, zoals hydrochloroquine en goudpreparaten of immunosuppressiva, zoals methotrexaat, azathioprine of cyclofosfamide en penicillamine, toegepast om de verschijnselen te verlichten.

Corticosteroïden zoals prednison geven vaak snel verlichting, maar vanwege de bijwerkingen bij langdurig gebruik, worden ze alleen in lage doseringen toegepast of als niets anders helpt.

• Soms worden gewrichten geïmmobiliseerd om de pijn bij ernstige aanvallen te verlichten.

• De dokter kan een oefenprogramma voorschrijven of naar een fysiotherapeut verwijzen. Intensieve inspanning kan de verschijnselen doen toenemen, maar regelmatige oefening is nodig om de bewegingsruimte van de gewrichten te behouden en spierslapte en spieratrofie te voorkomen. Sommige oefeningen zijn gemakkelijker uit te voeren in een zwembad of een heet bad, aangezien de gewrichten in het water minder weerstand ondervinden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips