Beenklachten

Nachtelijke kuitkrampen, vermoeide, koude en branderige voeten, opgezette, gespannen, rusteloze en prikkelende benen. Naarmate we ouder worden, kunnen onze benen voor heel wat vervelende Beenklachten zorgen. Deze zijn stuk voor stuk terug te voeren op een verminderde doorbloeding van de benen. Het is een normaal verschijnsel, dat als we ouder worden de conditie van de aderen, bloedvaten en haarvaten gaat afnemen. De vaatwanden verliezen een deel van hun kracht en soepelheid, waardoor de spieren onvoldoende in staat zijn om het bloed richting het hart te stuwen. Vooral in de benen kan dit voor een lange waslijst van klachten zorgen. Het bloed bevindt zich hier immers op de grootst mogelijke afstand van het hart. De aderen in de benen moeten bij het terugpompen van het bloed naar het hart dus meer kracht ontwikkelen dan bijvoorbeeld de aderen in de armen. Als door verzwakking van de vaatwanden dit niet meer mogelijk is, kan het bloed in onvoldoende mate uit de benen omhoog worden gestuwd.

Maar liefst 60 % van de Nederlandse bevolking heeft regelmatig last van beenklachten. Het gaat zowel om mannen als vrouwen. Bij vrouwen worden de vaatwanden extra verzwakt door de invloed van vrouwelijke hormonen. Volgens een recent onderzoek hebben deze hormonen een grote voorliefde voor de vaatwanden van de benen. Het aftakelingsproces van de aderen, bloedvaten en haarvaten kan bovendien versneld worden door het gebruik van medicijnen, die vrouwen krijgen voorgeschreven bij botontkalking en overgangsklachten. Deze bevatten meestal hormonen die ook een nadelig effect hebben op de conditie van de vaatwanden. Dit geldt overigens ook voor de anticonceptiepil.

Voedingsstoffen voor zelfzorg bij beenklachten

Vitamines
Bioflavonoïden: verstevigen en beschermen de vaatwanden in de benen.
Foliumzuur: vermindert spierkrampen door een verstoorde doorbloeding.
Vitamine B6: vermindert spierkrampen door een verstoorde doorbloeding.
Vitamine C: versterkt de aderwanden.
Vitamine E: vermindert spierkrampen door een verstoorde doorbloeding.

Kruiden
Druivenpitten: bevat stoffen die de haarvaten in de benen beschermen, repareren en sterker maken.
Ginkgo biloba: verbetert de doorbloeding van de haarvaten in de benen.
Gotu Kola: bevat stoffen die de bloedvaten versterken.
Meidoorn: verbetert de doorbloeding van de benen.
Pijnboomschors: bevat stoffen die de haarvaten in de benen beschermen, repareren en sterker maken.
Wolfsklauw: helpt tegen krampen.

Overige
Co enzym Q10: verbetert de energiebalans in de spieren.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Duidelijke uitleg voor een ieder te begrijpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips