Co-enzym Q10

Het Co-enzym Q10 is een voedingsstof die pas in 1957 werd ontdekt. Deze in vet oplosbare substantie heeft veel weg van een vitamine, maar wordt niet tot deze groep gerekend. Q10 is nauw betrokken bij de energieproductie in alle cellen van het lichaam.

Het slaat voedingsenergie op in Adenosine Triphosphate (ATP). Zodra het lichaam energie nodig heeft voor bijvoorbeeld de spieren of de hersenen wordt deze energie bij de cellen opgevraagd. De cellen splitsen de ATP moleculen, waardoor bio energie direct voor het lichaam beschikbaar komt. De lever is in staat om zelf Co-enzym Q10 te produceren. Ook komt dit co enzymin sommige voedingsmiddelen voor. Overigens maar in bescheiden hoeveelheden. Als we ouder worden, ziek zijn of te weinig weerstand hebben, kan de lichaamseigen aanmaak van Q10 verminderen.

Er treden dan eerder vermoeidheidsverschijnselen op. Extra aanvulling is dan noodzakelijk om de energiereserves van het lichaam weer op niveau te brengen. De wetenschap heeft inmiddels nog meer belangrijke functies van Co-enzym Q10 in ons lichaam ontdekt. Het verbetert het geheugen, gaat aderverkalking tegen en houdt het tandvlees gezond. Bovendien is Q10 een krachtige antioxidantdie het lichaam beschermt tegen kanker.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips