Bioflavonoïden

Vitamine P. Hoewel bioflavonoïden niet officieel tot de vitamines worden gerekend, heeft het toch de naam vitamine P gekregen. Tot op heden zijn er 4000 verschillende soorten in de natuur ontdekt. In de meeste gevallen kon een biologische activiteit worden vastgesteld. Deze voedingsstoffen werden in 1936 door de Hongaarse wetenschapper Dr. Albert Szent Gyorgyi aangetroffen in citrusvruchten. In het zachte, witte gedeelte onder de schil. Hij noemde zijn vondst vitamine P. Deze letter staat voor het Engelse woord ‘Permeability’, wat ‘doorlaatbaarheid’ betekent. Bioflavonoïden houden immers de bloedvaten sterk en wijd.

Verbetert opname vitamine C

Bioflavonoïden zijn de natuurlijke compagnons van natuurlijke vitamine C. Ze worden meestal dan ook in combinatie in voedingsbronnen aangetroffen. Bioflavonoïden beschermen vitamine C tegen oxidatie. Bovendien verbeteren en verlengen ze de activiteit van deze vitamine in het lichaam. Natuurlijke vitamine C is dan ook vele malen effectiever dan de synthetische vorm, die het moet stellen zonder bioflavonoïden.

Sterke bloedvaten

Bioflavonoïden hebben een gunstig effect op de doorbloeding van het lichaam. Ze zorgen voor sterke vaatwanden en maken de bloedvaten wijder. Dit bevordert de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels en organen. Bovendien levert dit een belangrijke bijdrage aan de afvoer van afvalstoffen uit de cellen.

Overige functies

Bioflavonoïden kunnen vele taken in het lichaam uitvoeren. Zo is bekend dat flavonoïden uit o.a. peper en sojabonen in het lichaam fungeren als fyto oestrogenen. Deze helpen om hormoonschommelingen bij vrouwen in de periode voor de menstruatie of tijdens de overgang op een natuurlijke wijze tegen te gaan.

Bioflavonoïden zit in:

plantaardige voedingsstoffen zoals: citrusfruit, boekweit, uien, thee, appels, blauwe druiven, sojakiemen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips