Ziekte van meniere

De ziekte van Meniere is een aandoening van het evenwichtsorgaan (deel van het binnenoor), waarbij het zogenoemde vliezige labyrint is aangedaan.

De ziekte van Meniere geeft aanleiding tot duizeligheid (die met misselijkheid gepaard kan gaan), oorsuizen en gehoorvermindering. De klachten komen in aanvallen opzetten en kunnen minuten tot uren duren. Tussen de aanvallen verdwijnen de klachten, alleen het gehoor blijft verminderd. Met de leeftijd nemen de klachten meestal af.

Het evenwichtsgevoel is het resultaat van de werking van verschillende organen, met name van het gezichtsvermogen, de tastzin en het evenwichtsorgaan. Het samenspel van deze drie organen zorgt dat men in evenwicht blijft. Het evenwichtsorgaan bestaat uit drie halfcirkelvormige kanalen (het vliezige labyrint) en het slakkenhuis (cochlea) die tezamen het labyrint vormen. Bij de ziekte van Meniere is alleen het vliezige labyrint aangedaan, het benige labyrint is hier niet bij betrokken.

In de halfcirkelvormige kanalen liggen drukgevoelige zintuigcellen (receptoren) die de houding van het hoofd herkennen en bewegingen kunnen waarnemen. Deze receptoren sturen informatie naar de hersenen, die de spieractie zodanig afstemmen dat het lichaam in evenwicht blijft.

Bij de ziekte van Meniere is sprake van een stoornis van het vliezige labyrint. Daardoor raakt het evenwichtsgevoel van het lichaam verstoord.

Wat zijn de oorzaken van de ziekte van Meniere?

De ziekte ontstaat doordat zich extra veel vocht in het vliezige labyrint ophoopt (oedeem). De oorzaak hiervan is nog niet bekend. Wel zijn enkele factoren bekend die de aanvallen kunnen uitlokken, zoals stress en emoties, hormonale stoornissen, alcohol, allergie of letsel.

Hoe wordt de ziekte van Meniere behandeld?

Bij een aanval moet de patiënt in ieder geval rust houden en opwinding vermijden. Het beste is op bed te gaan liggen. Soms heeft de patiënt een kalmeringsmiddel nodig om beter te kunnen ontspannen. Bij misselijkheid helpen pillen tegen reisziekte.

Als de medicijnen niet helpen en de klachten ernstig zijn, kan een operatie soms uitkomst bieden. Maar dat helpt alleen om de duizeligheid en misselijkheid te doen verminderen. De andere symptomen zoals oorsui-zen of gehoorverlies blijven bestaan.

ziekte van meniere

Wat kan men er zelf aan doen?

Rust houden is het enige dat werkelijk enige verlichting geeft. Zodra men een aanval voelt aankomen, kan men het beste direct gaan liggen. Vaak helpen autogene training en andere ontspannings methoden de klachten te verminderen. Maar bij ernstige aanvallen zal dit niet altijd lukken. Mensen bij wie de aanvallen worden bevorderd door nicotine, cafeïne of alcohol, kunnen beter stoppen met roken en geen koffie of alcohol drinken.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Als de aanvallen vaak voorkomen, als de klachten ernstig zijn of na een uur nog steeds niet afnemen, dient men de huisarts te raadplegen.

Wat doet de dokter?

De dokter kijkt in de oren, in de ogen, de mond en de neus. Bovendien zal hij het gehoor willen testen. Meestal wordt er ook een röntgenfoto gemaakt.

Ziekteverloop

De ziekte van Meniere komt vooral voor bij mensen van vijftig jaar en ouder. Vrouwen zijn net zo vaak aangedaan als mannen. De ziekte kan het hele leven blijven bestaan. Frequentie, ernst en duur van de aanvallen kunnen verschillen, en het soort klachten kan ook variëren.

Tussen twee aanvallen kunnen zes weken liggen, soms wel een j aar. Meestal lijken de klachten op den duur te verminderen. Hoe ouder men wordt, des te minder last heeft men van de verschijnselen. Vaak heeft men dan geen medicatie meer nodig.

Is de ziekte van Meniere gevaarlijk?

Deze stoornis van het evenwichtsorgaan is niet echt gevaarlijk. Er zijn echter situaties, bijvoorbeeld bij het werken met machines of bij het autorijden, waarbij plotselinge duizeligheid of misselijkheid gevaarlijk kan zijn en ernstige gevolgen kan hebben.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips