Slank worden en slank blijven
Er zijn talloze boeken geschreven over afvallen en slank blijven, en evenveel dieetmethoden bedacht. Wat u ook leest en welk dieet u ook volgt, het belangrijkste dat u nodig heeft, is doorzettingsvermogen en een positieve benadering van uw gewichtsproblemen. Weten waarom u wilt of moet vermageren, is een belangrijke factor. Bovendien moet u beseffen dat u na een succesvol dieet niet weer gewoon op de oude voet kunt doorgaan. Voor de meeste mensen betekent slank blijven, een leven lang letten op vet en op teveel. Dat vermageren kan, hebben velen al bewezen, maar de meeste mensen die hun streefgewicht bereikten en wisten te behouden, hebben paar eigenschappen gemeen. Ze waren allemaal sterk gemotiveerd en ze hebben doorgezet. En dat valt echt niet mee.
Tips voor de afslankrace
Afvallen moet u alleen doen en vrijwel niemand kan u echt helpen. Een paar nuttige tips voor de strijd tegen overtollig vet:
* Leg een dagboek aan en noteer alle gevoelens, resultaten en wetenswaardigheden die u tegenkomt op weg naar het streefgewicht.
* Schrijf eens op waarom u wilt afvallen.
* Schrijf eens op waarom eerdere pogingen om te vermageren niet gelukt zijn.
* Stel uzelf een haalbaar doel.
* Stel uw verwachtingen niet te hoog. Vermageren is niet alleen een kwestie van meer bewegen en een streng dieet, maar in de meeste gevallen hoofdzakelijk een verandering van eet- en leefgewoonten.
* Bedenk dat iedereen die probeert te vermageren, op een bepaald moment weer terugvalt in de zonde’.
* Probeer bij alles wat u doet wat meer energie te gebruiken.
* Wanneer u iedere dag 10 minuten sneller loopt of trappen klimt, raakt u de nodige kilo’s kwijt.
De risico`s van vetzucht:
Hartinfarct.
In het algemeen wordt aangenomen dat mensen die te dik zijn, grote kans hebben op een hartinfarct. Waarschijnlijk geldt dat vooral voor iemand die als jongvolwassene, voor het 30ste levensjaar, al veel te dik is. Op latere leeftijd zijn er nog andere factoren in het spel, zoals roken, stress, verhoogde bloeddruk, suikerziekte en een verhoogd cholesterolgehalte. Vetzucht op zich is dan waarschijnlijk niet de oorzaak van een hartaanval.
Verhoogde bloeddruk.
Er is een direct verband tussen vetzucht en verhoogde bloeddruk.
Hersenbloeding.
Volgens de statistieken hebben mensen die op 20-jarige leeftijd al 14 kilogram te zwaar zijn, gezien lengte en lichaamsbouw, driemaal zoveel kans op een hersenbloeding (beroerte) als mensen met een normaal gewicht.
Verhoogd cholesterolgehalte.
Door overgewicht maakt het lichaam extra cholesterol aan. Dat wordt via de gal grotendeels wel weer uitgescheiden door de lever, maar dat betekent toch een extra risico op de vorming van galstenen, met alle narigheid van dien. Overbelasting van de gewrichten Overgewicht betekent ook een extra belasting van de gewichtdragende gewrichten. Het gevolg is versnelde slijtage van de wervelkolom, de knieën en de heupen. Spataderen Bij dikke mensen neemt de kans op het ontstaan van spataderen toe, omdat ze vaak minder lopen. De beenspieren pompen dan minder aderlijke bloed naar boven (richting hart).
Minder eten en meer bewegen!
‘Ieder pondje komt door het mondje’, is een overbekende kreet en maar al te waar. Als u wilt vermageren, moet u domweg beginnen met minder te gaan eten. De meeste vermageringsdiëten uit gezondheidsbladen en -boeken zijn daarop gebaseerd en ze helpen allemaal als u zich eraan houdt. Of u nu een sherrykuur volgt, het Atkinsdieet doet of volgens het KH-nuldieet eet (waarbij u zoveel mag eten als u wilt, als het maar geen koolhydraten (kh) zijn). Maar met minder eten bent u er niet. U zult veel meer lichaamsbeweging moeten nemen om de overmaat aan vetten op te branden. Laat het feit dat u na een flinke wandeling of fietstocht een goede eetlust hebt, u vooral niet weerhouden.
Gebruik uw reserves
Als u stevige lichaamsbeweging neemt op uw nuchtere maag, zal de benodigde energie uit uw vetreservoirs komen. Zou u eerst een flinke maaltijd nemen, dan betrekt het lichaam de nodige energie direct uit de met de maaltijd opgenomen suikers in het bloed. Maak er een gewoonte van een flinke wandeling te maken, te joggen of te sporten op een lege maag. Dan mobiliseert u de nodige energie uit uw vetreserves.
spiegeltest
Ga zonder kleren voor een grote spiegel staan en kijk naar uw figuur. Ziet u echte vetplooien? Pak eens een plooi vast aan de achterzijde van een bovenarm, halverwege tussen de schouder en de elleboog. Meet die plooi meer dan 2 cm? Dan bent u inderdaad te dik. Zo’n ‘spiegeltest’ is meedogenloos en hard, maar hij laat wel duidelijk uw vetzucht zien. Spring ten slotte een paar maal op en neer. Springen uw vetrollen mee? Dan bent u er hopelijk van overtuigd dat het tijd wordt om wat aan uw ‘lijn’ te doen.
Een snelle start
Het volgende dieetprogramma bevat alle noodzakelijke elementen voor een gezonde voeding. Het bevat echter weinig koolhydraten en vrijwel geen vet, en levert dan ook weinig energie: 1000 calorieën per dag.
Tijdens de kuur moet u veel lichaamsbeweging nemen. Na ongeveer twee weken kunt u verwachten ongeveer twee kilogram te zijn afgevallen. En dat zal een goede motivatie zijn om door te gaan met een volgende kuur.
1000 calorieënkuur
Veel lichaamsbeweging is de sleutel tot deze kuur. Met een halfuur joggen worden ongeveer 300 kcal verbruikt. Na twee weken is er alleen daardoor al een pondje af. Dansen, wandelen, zwemmen, fietsen (liefst met een lege maag) – alles is goed als het maar zoveel inspanning en energie vergt dat u moe wordt. Zweetdruppels kunnen geen kwaad.
Ontbijt (minder dan 200 kcal)
– halfvolle yoghurt met 2 theelepels plantaardige olie
– 1 sneetje knackebröd
– 1/2 grapefruit
– koffie of thee zonder melk en suiker Lunch (minder dan 300 kcal)
– 1 sneetje volkorenbrood met weinig (of geen) halvarine
– ei-, tonijn- of hamsalade zonder mayonaise
– 1 glas magere melk
Avondmaaltijd (.minder dan 450 kcal)
– 1 kop heldere bouillon met geknipte bieslook
– 100 g mager kalfsvlees of 100 g kipfilet of 150 g witte vis met citroen en peterselie
– 1 flinke portie gestoomde worteltjes of courgettes
– 1 flinke portie verse vruchten (salade)
Tussendoor
Op theetijd of voor het naar bed gaan naar keuze:
– 1 trosje druiven, 1 appel, 1 sinaasappel of 1 kleine banaan en een beker magere melk
– Drink zoveel water als u wilt, maar minstens 1,5 liter.
1500 calorieënkuur
Als na twee weken het gewenste resultaat is geboekt, kan het programma met 500 kcal uitgebreid worden. Blijf het bewegingsprogramma volhouden en zorg dat u minstens driemaal per week 20 tot 30 minuten intensief sport.
Volg het programma van de 1000 calorieënkuur en voeg toe:
– bij het ontbijt: een sneetje volkorentoast met een mespuntje boter of halvarine
– bij de lunch: een caloriearme dressing bij de salade
– een aardappel met kwark
Neem tweemaal per week:
– bij de lunch 75 g mager rood vlees
– wat extra kip of vis bij het diner
– 1 glas droge witte wijn
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.