Overgewicht

Overgewicht is een meer dan normale toename van het lichaamsgewicht als gevolg van het langdurig consumeren van teveel calorieën. Veelal in combinatie met te weinig lichaamsbeweging of een te lage verbranding. De oorzaken van overgewicht zijn velerlei. Soms zijn psychische factoren in het geding die een overmatige inname van voedsel veroorzaken. Daarnaast kunnen afwijkingen in de spijsvertering, de stofwisseling of de hormoonhuishouding leiden tot overgewicht. De meest voorkomende vorm van overgewicht is echter vetafzetting door te veel eten.

In welvarende landen stijgt het aantal mensen met overgewicht nog steeds spectaculair. In Nederland is één op de drie volwassenen te zwaar. Volgens deskundigen heeft vetzucht dan ook zo langzamerhand de omvang van een epidemie aangenomen. Mensen die te zwaar zijn hebben een verhoogde kans op hart en vaatziekten, diabetes, kanker en gewrichtsproblemen. Bovendien verhoogt overgewicht de kans op overlijden bij volwassenen tussen de 30 en 74 jaar. Tot deze conclusie komen Amerikaanse wetenschappers na een onderzoek onder 62.116 mannen en 262.019 vrouwen.

Tijdens de onderzoeksperiode van 12 maanden overleden veel meer mensen met overgewicht dan zonder overgewicht. Sociale en economische omstandigheden spelen een grote rol bij het ontstaan van overgewicht. Overal is voedsel aanwezig. Die overconsumptie van voedingsvetten en koolhydraten wordt in vorm van vetweefsel opgeslagen in het lichaam. Duurzaam afvallen is vooral een kwestie van minder eten en meer bewegen. Daarnaast moeten dikmakers als alcohol, snacks, zoetwaren en andere tussendoortjes zoveel mogelijk worden vermeden. Vaak is overmatig eten al tijdens de kinderjaren een slechte gewoonte. Het is de taak van de ouders hun kind niet te overvoeren.

Voedingsstoffen voor zelfzorg bij overgewicht

Mineralen
Chroom: vermindert trek in zoete lekkernijen tussen de maaltijden door.
Jodium: verhoogt de stofwisseling.
Magnesium: verbetert de stofwisseling van koolhydraten.

Aminozuren
Arginine: remt de opname van vetten en verbetert de vetstofwisseling.
Glutamine: onderdrukt het verlangen naar vette en koolhydraatrijke voedingsmiddelen.
Tryptofaan: remt het hongergevoel vanuit de hersencentra.

Kruiden
Appelazijn: verhoogt de vetverbranding.
Dahlulin: remt het hongergevoel.
Garcinia combogia: voorkomt de omzetting van koolhydraten in vetweefsel en remt het hongergevoel.
Sleedoorn en cascarabast: reinigen het darmkanaal. Dit zorgt voor een betere spijsvertering.
Zeedruif: zet het lichaam aan om in een hogere versnelling calorieën te verbranden.

Overige
Biergist: een uur voor de maaltijd innemen om de trek te verminderen.
Kelp: verhoogt de snelheid van de stofwisseling, zodat met name vetten sneller worden verbrand.
Lecithine: houdt de vetten in het bloed vloeibaar, zodat ze niet in vetweefsel omgezet kunnen worden.
Spirulina: is rijk aan fenylalanine dat het hongergevoel vermindert.
Co enzym Q10: helpt bij het afslanken.
Chitosan: vermindert de opname van voedingsvetten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips