Blaasjes

Blaasjes zijn speldeknopgrote holten in de huid. De doorsnede is nooit groter dan een halve centimeter (zie Blaar). Ze hebben geen eigen wand en zijn gevuld met sereus vocht (vloeistofdeelvanhet bloedserum). Een blaasje (vesicula) ontstaat veelal door samensmelting van vochtophoping in en tussen de cellen. Door het breken van een blaasje ontstaat een nat plekje waarop zich een doorzichtig lichtbruin korstje vormt. Het blaasje kan ontstaan als voornaamste afwijking, of gecombineerd met andere aan de huid zichtbare afwijkingen. De voornaamste afwijking is het bij een zeer speciale, maar niet specifieke wijze van reageren van de huid van de handpalm en/of de voetzool (chronische, recidiverende vesiculaire eruptie van de handpalm en) of voetzool). Tal van oorzaken kunnen dit beeld geven.

In de eerste plaats kan deze aandoening ontstaan door een over of andersgevoeligheid ten opzichte van de chemische verbindingen die contacteczeem (zie Contacteczeem) kunnen veroorzaken, verder kan een overgevoeligheid ten opzichte van afscheidingsstoffen van bacteriën (toxinen), schimmelbestanddelen, voedingsstoffen of geneesmiddelen de oorzaak zijn. Ook als uiting van atopie (zie Allergie) kan deze blaasjesvorming optreden. Of er verband bestaat met de zweetafscheiding is onzeker.

blaasjes

Herpes is een groep van blaasjes op een rood, plaatselijk sterk doorbloed (erythemateus) huiddeel. Alle blaasjes verkeren in hetzelfde ontwikkelingsstadium. Deze vorm van afwijking wordt aangetroffen bij koortsuitslag (herpes simplex) en gordelroos (herpes zoster). Koortsuitslag is een van de meest voorkomende infecties met een virus bij de mens. De eerste infectie is hevig en treedt op bij kinderen tussen één en vijf jaar. Met koorts treedt een aandoening van de mond op. Tong. gehemelte, tandvlees en keelholte zijn bezaaid met witte plekjes (blaasjes). Eten en drinken is moeilijk. De adem ruikt onaangenaam. De lymfklieren in de hals zijn pijnlijk gezwollen.

Soms treft deze eerste ontsteking de slijmvliezen van de schede. Het duurt veertien dagen voordat de aandoening geneest. Ook aan het slijmvlies van het oog kan een ernstige eerste infectie optreden. Daarna is de koortsuitslag aan de lip het meest voorkomend, doch ook aan het lid of de grote schaamlippen is de aandoening vrij frequent. Deze latere beelden kunnen spontaan optreden of na koortsige ziekten, blootstelling aan zonlicht, menstruatie, enz. Bij patiënten met een bestaande huidziekte kunnen de blaasjes zich over het lichaam verspreiden. Hersenvliesontsteking (encefalitis) of leveraandoeningen kunnen het beeld van een dergelijke, uitgezaaide (gedissemineerde) aandoening beheersen. Er komt bij Aziatische apen een natuurlijke infectie met een ander soort virus voor, dat bij mensen in vele gevallen aanleiding geeft tot een fatale encefalitis, 10 tot 35 dagen na een verwonding door een met dat virus besmette aap.

De gordelroos (herpes zoster) wordt door hetzelfde virus veroorzaakt als de waterpokken (zie Gordelroos, Waterpokken).

Meer groepen van blaasjes op ontstekingachtige basis treden op binnen het huidgebied dat door één ruggenmergswortel wordt verzorgd. Bij ouderen kan de bodem van de blaasjes tot versterf overgaan. Een genezing met littekens is dan het gevolg. Bij aandoeningen in het gezicht kan het oog zijn aangedaan. Vooral de zenuwpijnen die na genezing van de gordelroos kunnen overblijven zijn een van de onaangenaamste resttoestanden van gordelroos. Bij het ouder worden neemt de kans op deze resttoestand toe.

De blaasjes, optredend bij waterpokken en pokken, als reactie op pokkenvaccinatie en als verschijnsel bij vele andere huidziekten, zoals bijv. eczeem, worden onder deze ziekten zelf besproken.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Ik heb sinds een paar dagen geleden mijn borstkas geëpilleerd( 6 dagen), maar na een dag of 2 ontstonden er blaasjes op mijn borstkas. Geneest dit nog vanzelf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips