Wat is zenuwpijn?

Met zenuwpijn wordt elke pijn bedoeld die ontstaat in het gebied van een zenuw. Om deze reden wordt het ook wel neurophatische pijn genoemd. Er zijn verschillende soorten van zenuwpijn. Meestal is de pijn vernoemd naar de plaats waar deze voorkomt. Wat kan de oorzaak zijn van zenuwpijn? En hoe voelt het?

Pijn heeft een belangrijke functie. Het is een waarschuwing van je lichaam. Bij zenuwpijn geeft je lichaam op het verkeerde moment signalen af of zelfs constant. Zo doet een aai over je arm zeer. Dit kan voelen als speldenprikjes. Dit is een voorbeeld waarbij de gevoelszenuwen beschadigd zijn. Deze zenuwen bepalen hoe je prikkelingen ervaart. Je voelt of iets warm, koud, pijnlijk of prettig is.

Wat zijn de symptomen van zenuwpijn?

Zenuwpijn gaat vaak gepaard met de volgende bekende symptomen:

 • Heftige pijnscheuten
 • Een brandend gevoel of prikkelingen in het gebied van de zenuw
 • Krampen in het gebied van de zenuw

De pijn kan verergerd worden door een prikkel als het aanraken van de huid of het dragen van kleding.

Wat is de oorzaak van zenuwpijn?

Zenuwpijn ontstaat meestal door een beschadiging van een gevoelszenuw. Wanneer een gevoelszenuw beschadigd is dan leidt dit tot chronische of acute pijn. De meest voorkomende oorzaken van zenuwpijn zijn:

 • Een ongeval of een operatie
 • Een druk op de zenuw of een beschadiging van de zenuw
 • Een infectie
 • In aanraking gekomen met schadelijke stoffen
 • Diabetes
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Beschadiging van het centrale zenuwstelsel

Een ongeval of een operatie

Na een operatie kan je littekenpijn ervaren en na een amputatie kan dit fantoompijn zijn. Bij fantoompijn sturen de hersenen het geamputeerde lichaamsdeel nog aan, terwijl dat er niet meer is. Dit kan leiden tot zenuwpijn.

Een druk op de zenuw of een beschadiging van de zenuw

Wanneer een zenuw verdrukt wordt, kan er een pijn ontstaan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij pijn bij een tumor of een hernia. Een bekend voorbeeld hiervan is ischias. Hierbij is de heupzenuw geïrriteerd.

Een infectie

Sommige infectieziektes tasten het zenuwstelsel aan, zoals gordelroos, de ziekte van Lyme en HIV. Hierbij kunnen mensen last krijgen van zenuwpijn.

In aanraking gekomen met schadelijke stoffen

Wanneer je schadelijke stoffen hebt binnengekregen, kan het zenuwstelsel beschadigd zijn. Een bekend voorbeeld is chemotherapie. Veel kankerpatiënten krijgen dan ook last van zenuwpijn.

Diabetes

Zo’n kwart van de diabetespatiënten ervaart zenuwpijn. Dit komt omdat de verhoogde bloedsuikerspiegel de zenuwen beschadigt en dan vooral de zenuwen rond de handen en voeten.

Overmatig alcoholgebruik

Overmatig alcoholgebruik leidt tot een tekort aan voedingsstoffen, waardoor het zenuwstelstel beschadigd wordt.

Beschadiging van het centrale zenuwstelsel

Hier is sprake van bij Multiple Sclerose, een herseninfarct of een bloeding in het ruggenmerg. Deze ziekte en aandoeningen kunnen leiden tot zenuwpijn.

Hoe stelt de arts de diagnose zenuwpijn?

Meestal kijkt de arts naar het verloop van de klachten. Hij kijkt dan naar de momenten waarop je pijn hebt, hoe lang de pijn duurt, waar de pijn zit en wanneer je er meer of minder last van hebt.

Hoe wordt zenuwpijn behandeld?

Hoe zenuwpijn wordt behandeld, hangt weer af van de vorm van zenuwpijn die je hebt. Vaak wordt er geprobeerd om de pijn te verminderen met pijnstillers. Bij zeer heftige pijn kan de arts soms antidepressiva voorschijven, omdat deze ook kunnen werken tegen pijn. Soms kan een zalf helpen. In sommige gevallen wordt de kwaal opgelost door middel van een operatie. Een bekend voorbeeld hiervan is zenuwpijn bij carpaal tunnel syndroom.


Relevante artikelen
4 reacties
 1. ik heb al een jaar pijn aan mijn rechter oorschelp volgens de arts op de pijn poli is het een beschadigde zenuw veroorzaakt door mijn nieuwe bril waarvoor ik vele malen ben terug geweest omdat deze niet lekker zat . nu pregabaline 100mg per dag gehad slikt deze nu 10 dagen maar voel nog geen beterschap . de arts kan de dosering ook opvoeren of een andere optie is met pleisters krijg wel pijn in mijn hoofd net boven het oor tot boven in mijn hoofd ik hoop dat de arts mij er van af kan helpen

 2. Heb injectie in achterhoofd gekregen,maar helptniet.
  Heb het al 3jaar,ben nu op een punt dat ik zeg
  het hoeft niet meer,kan niet slapen,liggen doet zoveel
  pijn het is of alles weg gedrukt word.
  Heb poly artiritis kan het hier mee hebben te maken?
  Kunt u mij advies geven zelf weet ik het niet meer.

  1. Ik herken jou klachten en tot nu toe heb ik dat nog van niemand anders gehoord over deze pijn op deze specifieke plaats. Ik heb de pijn gekregen na een operatie waarbij een drain is geplaatst. Hoe is bij jou de pijn begonnen? Ik ga morgen naar de pijn poli in LUMC . Maar heb al heel veel geprobeerd. Van medicatie tot fysio tot alternatieve therapie. Ben benieuwd wat ze in Leiden kunnen doen. Wat dit is inderdaad geen leven. Ik slaap ook geen nacht goed door. Advies heb ik helaas niet, als er wat uit komt na het bezoek aan de poli wellicht wel maar dan hoor je het wel.

 3. Vandaag naar de pijnpoli geweest in het LUMC. Ik heb een heel gesprek gehad over de mogelijkheden. Het komt er op neer dat alles al geprobeerd en dat hij een injectie in het pijngebied niet aandurft i.v.m de drain die daar zit. Ik moet binnenkort weer naar de neurochirurg en zal het ook met hem weer bespreken. Nu moet ik het eerst maar doen met warmte er op , dit is het enige wat de pijn verzacht.En dan maar hopen dat de neurochirurg wat kan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips