Wat zijn de oorzaken van blindheid?
Blindheid kan vele oorzaken hebben. Om te kunnen zien moeten de lichtstralen door het hoornvlies en de lens het netvlies kunnen bereiken. De cellen van het netvlies moeten intact zijn. Van hieruit worden de signalen door de oog-zenuw naar de hersenschors in het achterhoofd vervoerd. Als hier ergens iets misgaat, kan er blindheid ontstaan. Als het hoornvlies door een ontsteking troebel is geworden, bereiken de lichtstralen het netvlies niet. Allerlei ontstekingen kunnen dit veroorzaken, vroeger gebeurde het ook door gonorroe waarvan baby’s tijdens de bevalling enkele bacteriën in hun ogen gekregen hadden.
Tegenwoordig worden bij alle pasgeboren baby’s de ogen hiertegen gedruppeld. Over de hele wereld bezien is trachoom de belangrijkste oorzaak van blindheid. Het is een virusinfectie van het bindvlies en het hoornvlies. Trachoom komt in Nederland niet voor. Als een hoornvlies geheel troebel geworden is, kan het eventueel getransplanteerd worden.
Wordt de druk van de oogvloeistof te hoog, dan kan ook blindheid ontstaan. Deze aandoening heet glaucoom. De oorzaak is een te grote aan maak of slechte af voer van de oogvloeistof. Als het tijdig ontdekt wordt en er nog geen onherstelbare schade is aangericht, kan de oogdruk met oogdruppels en medicijnen op peil gehouden worden. Soms kan door een operatie de afvoer verbeterd worden.
Op oudere leeftijd is een belangrijke oorzaak van blindheid cataract of staar. Hierbij wordt de structuur van de ooglens minder geordend waardoor de lichtstralen er minder makkelijk door kunnen. Patiënten hebben het gevoel door matglas of tussen spaken door te moeten kijken. Als de staar ‘rijp’ is, kan de lens operatief verwijderd worden. Om hierna goed te kunnen zien, moet een kunstlens geïmplanteerd worden of een heel sterke en daarom zware bril gedragen worden.
Plotselinge blindheid aan een oog kan ontstaan als het netvlies loslaat. Dit is een ernstige toestand die snel behandeld moet worden. Meestal wordt het oog geopereerd waarbij getracht wordt door de oogbol te omsnoeren en door met bevriezing ter plaatse ontstekingsreacties uit te lokken, het netvlies weer aan de wand te plakken.
Er is een aantal ziekten die in aan vang het oog niet aantasten, maar dit wel op de langen duur kunnen doen. Het gaat hier met name om hoge bloeddruk en suikerziekte. Als deze niet adequaat behandeld worden, kan dit na verloop van jaren gevolgen hebben voor het gezichtsvermogen.
Een bloeding of een embolie (afsluiting van een bloedvat door een bloedstolsel) van het oog kan plotselinge blindheid veroorzaken.
Een ontsteking van de oogzenuw of een ontsteking achter het oog kan het gezichtsvermogen tijdelijk of blijvend aantasten. Als de zenuwbanen naar de hersenen onderbroken worden, worden de lichtsignalen niet meer verwerkt en wordt er dus niets waargenomen. Dit kan gebeuren door een hersenbloeding of een tumor, maar dit zijn gelukkig weinig voorkomende oorzaken van blindheid.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.