Waarom gebruiken sport mensen vaak hormoonpreparaten?

Regelmatig worden sportlieden, met name atleten en wielrenners betrapt op het gebruik van anabole steroïden. Dit zijn hormonen die door de bijnieren, maar ook door de testes of zaadballen gemaakt worden. Steroïd staat voor de chemische formule en anabool voor het feit dat deze stoffen een lichaamsopbouwende werking hebben.

Aan het begin van de puberteit gaan de zaadballen van jongens grote hoeveelheden testosteron, een anabool steroïd, maken. Hierdoor veranderen de haargroei, de stem, de geslachtsorganen, maar ook de spieren. Deze worden een stuk forser en door deze constatering heeft men gedacht aan het toepassen van anabole steroïden in de sport.

sport mensen

Bij volwassenen geven deze hormonen minder spiergroei dan bij kinderen. Vrouwen krijgen na toediening van anabole steroïden ook een forse spier-ontwikkeling. Gezond is deze behandeling echter geenszins. De weerstand van het lichaam vermindert erdoor en er ontstaat een verhoogde kans op leverkanker. Training is een betere manier voor het krijgen van sterke spieren.

Waarom zeggen artsen dat hormooncrèmes op de huid gevaarlijk zijn?

De hormonen uit de crème kunnen gedeeltelijk door de dunne huid in hel bloed terechtkomen en zo door het lichaam verspreid worden. Als dit in kleine hoeveelheden gebeurt is het niet zo erg, maar bij kinderen die over een groot huidoppervlak langdurig met een hormooncrème worden behandeld, kan een groeivertraging optreden.

Als de crème gedurende lange tijd gebruikt wordt, kan de huid ter plaatse dun worden en kunnen er cosmetisch lelijke bloedvaatjes onder de huid tevoorschijn komen


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips