Waardoor ontstaan zenuwtrekjes?

Waardoor ontstaan zenuwtrekjes? Ik heb het soms aan mijn ogen en mijn zoon trekt af en toe plotseling zijn mondhoeken op.
Een spierbeweging komt tot stand nadat een opdracht daartoe van de hersenen via een zenuwbaan bij de spier is aangekomen. Meestal worden deze opdrachten bewust door de hersenen gegeven. Soms gebeurt dit echter zonder dat er een onmiddellijke reden voor is. De zenuw wordt dan plotseling geprikkeld en de spier trekt samen. Dit duurt meestal maar kort.

zenuwtrekjes

Bij uw zoon is er echter iets anders aan de hand. Wat hij heeft, wordt gewoonlijk een tic genoemd. Nerveuze personen kunnen plotseling, wanneer ze niet onder spanning staan, een serie doelloze bewegingen maken, zoals het optrekken van de mondhoeken of het draaien van het hoofd naar een kant. Het is een vorm van afreageren: iets te doen hebben. We zien dit ook wel eens bij een poes die plotseling bewegingen maakt alsof zij zich gaat wassen zonder dat ze dit ook werkelijk doet.

Na verloop van tijd is de persoon in kwestie er zich helemaal niet meer van bewust dat hij zulke doelloze bewegingen maakt. Uw zoon heeft misschien hulp van een psycholoog nodig om zijn tic te boven te komen. Met zijn spieren of zenuwvoorziening is echter in het geheel niets aan de hand.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips