Wat is de oorzaak van reuma?

Er zijn een heleboel aandoeningen die door de mensen reuma of reumatiek genoemd worden. De term reuma is van oorsprong bedoeld voor een chronische ziekte die officieel reumatoïde artritis heet. Artritis betekent gewrichtsontsteking. De klachten komen ook het meest van de gewrichten. De bewegingsmogelijkheden in de aangetaste gewrichten zijn meestal zeer beperkt, de gewrichten doen pijn en als het proces opvlamt, zijn ze ook rood en gezwollen. Als de aandoening reeds lang bestaat, zijn de gewrichten meestal ernstig misvormd. Sommige mensen beweren aan het gevoel in hun handen of benen feilloos te kunnen voorspellen wanneer er sneeuw of hagel komt. Reumatiek komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen.

Uit bevolkingsonderzoek bij mensen boven de 45 jaar is gebleken dat ongeveer 1 procent van de mannen en 3 procent van de vrouwen in meer of mindere mate last heeft van reuma. Hoe de ziekte ontstaat is niet precies bekend. De behandeling ervan is ook moeilijk. Volledige genezing wordt zelden of nooit bereikt. De bedoeling van de behandeling is om de klachten en ook het ontstekingsproces zoveel mogelijk te drukken. Van oudsher worden hiervoor pijnstillers, met name ook aspirines gegeven. Goud preparaten vinden eveneens toepassing en in een enkel geval ook chloroquinetabletten. Dit zijn medicijnen die tegen malaria gebruikt worden. Erg belangrijk is oefentherapie om de gewrichten en de spieren soepel te houden. Het in water van 37 °C passief bewegen van de vingers kan goede resultaten geven.

reuma_tsz_2010

Veel aandoeningen worden met reumatiek verward. Artrose’\% er een van. Ook dit komt meer op hogere leeftijd voor. Het is het gevolg van een slijtageproces van de gewrichten, waarbij het kraakbeen dat op de bot uiteinden voor een soepele beweging zorgt, vervangen wordt door kalkpuntjes. De beweging in de gewrichten wordt zo stroever. Jicht is een zeer pijnlijke gewrichtsaandoening, meestal beginnend aan de grote teen. In de aangetaste gewrichten ontstaan kristallen van urinezuur. (Als urinezuur gehalte in bloed te hoog is.)

Acuut reuma ontstaat in aansluiting op een keelontsteking, meestal bij kinderen. Als de ontsteking al lang voorbij is, ontstaan er plotseling warme, gezwollen, pijnlijke gewrichten. Als het ene gewricht geneest, begint het andere. Acuut reuma is gevreesd omdat ook de hartkleppen in het proces betrokken kunnen worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips