Waarom moet ik telkens met mijn ogen knipperen?

Waarom moet ik telkens met mijn ogen knipperen? Hoe is het mogelijk dat sommige acteurs minutenlang hun ogen open houden zonder te knipperen?
De ogen zijn bekleed met een dun vliesje, het bindvlies of conjunctiva. Dit bindvlies van de ogen gaat over in het bindvlies dat de oogleden bedekt. Doordat de ogen direct aan de buitenlucht zijn blootgesteld, zijn ze ook uitermate kwetsbaar. Om het oog tegen uitdroging en beschadiging door stofdeeltjes te beschermen, is er continu een dun laagje traanvocht op het oog aanwezig. Dit traanvocht wordt gemaakt door de traanklier die onder het bovenste ooglid bij de slaap zit. Door met de oogleden te knipperen, wordt het traanfilmpje telkens ververst en worden stofdeeltjes met het traanvocht verwijderd. Het traanvocht wordt via een kleine opening in de oogleden (deze zijn vlakbij de neus zichtbaar) naar de traanbuis afgevoerd. De traanbuis heeft zijn opening in de neus. Wanneer iemand huilt, is de capaciteit van de traanbuis te klein en loopt een deel van de tranen over de wangen. Iemand die huilt, snottert ook altijd. Dit is het traanvocht dat via de officiële weg, de traanbuis, wordt afgevoerd.

ogen knipperen

Als de knipper beweging van de oogleden niet mogelijk is, drogen de ogen snel uit en kan er gemakkelijk een infectie ontstaan. Dit gebeurt nogal eens bij mensen die een oogspierverlamming hebben. Het knipperen met de ogen is ook een nuttige reflex. Probeert u maar eens met een watje vanaf het wit van uw oog naar het hoornvlies te strijken. Zodra u het hoornvlies aanraakt, gaat het oog automatisch dicht. Op deze manier worden de meest vitale delen van het oog legen beschadiging beschermd. Het oog maakt voortdurend allerlei bewegingen. Deze worden mogelijk gemaakt door een zestal spieren die aan de oogbol bevestigd zijn. Ook als het oog lijkt stil te staan, worden er nog steeds talloze kleine bewegingen gemaakt om een beeld op het netvlies te fixeren. Zelfs de beste acteur is niet in staat om zijn ogen langer dan enkele minuten stil te houden zonder te knipperen.

Waarom prikkelen mijn ogen soms, vooral als ik moe ben?

Een vuiltje in het oog of uitgedroogde ogen geven een prikkelend gevoel. Hetzelfde gevoel treedt op als mensen moe zijn. Het bindvlies wordt dan rood. Het verhaal van de zandman die zand in de ogen strooit, komt van het feit dat de ogen bij vermoeidheid prikkelen. Een blijvende irritatie van de ogen wordt meestal veroorzaakt door een bindvliesontsteking of conjunctivitis.

Waarom zie ik vaak vlekjes voor mijn ogen?

Het overgrote deel van de bevolking ziet wel eens vlekjes voor de ogen. In het merendeel van de gevallen worden ze veroorzaakt door dode cellen die zich in het glasachtig lichaam, de vloeistof die het binnenste deel van het oog opvult, bevinden. Als deze zich ophouden in de baan die de lichtstralen afleggen naar hel netvlies, is het net of je stofdeeltjes ziet. Het beste kun je ze zien als je naar een zwart-wit oppervlak kijkt. Bij vermoeidheid en depressies vallen ze meer op. Mensen die zorgen hebben, klagen er meer over.

Normaal gesproken hebben ze weinig betekenis en zijn ze alleen vervelend, vooral als je er echt op gaat letten. Ernstiger is het als het plotseling erger wordt. Er kan dan sprake zijn van een ontsteking achter het oog. Als iemand het idee heeft telkens lichtflitsen te zien, moet hij dezelfde dag nog naar de dokter. Het kan om een dreigende netvliesloslating gaan en ais deze niet snel behandeld wordt, kan totale blindheid ontstaan.

Verder kan iemand gekke dingen voor de ogen zien als hij flauw dreigt te vallen, meestal is hij dan ook licht in het hoofd, of als hij teveel alcohol gebruikt heeft.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips