Traanklier

De traanklier is de klier die het traanvocht produceert. Hij komt qua structuur overeen met de speekselklieren en bevindt zich net boven de laterale (buitenste) rand van de oogbal. De klier produceert een speciaal aangepast vocht dat de conjunctiva (bindvliezen) van vocht voorziet en smeert. Dit maakt het bewegen van de oogbal en het openen van het ooglid gemakkelijker, maar dient ook om vuildeeltjes uit het oog weg te spoelen en voorkomt dat het oog uitdroogd en geïrriteerd raakt.

traanklier

Bij een doorsnee mens lopen zes tot tien kleine buisjes van de traankier naar de bovenzijde van de conjunctiva (tussen de oogbal en het ooglid). Deze buisjes zijn zo in een rij geschikt dat het traanvocht over de gehele oppervlak van de oogbol verspreid wordt.

traanklier2

Na het oog bevochtigd te hebben loopt het traanvocht via de neuscanthus naar een plaats die het traanmeer genoemd.

Nu 20% korting op het Emma Matras

Het Emma matras is meerdere keren als beste uit de test gekomen bij de Consumentenbond. Op dit moment is het Emma matras met 20% korting te bestellen via onderstaande button. U ziet daar vervolgens staan met welke kortingscode u uw korting kunt claimen. Ook met deze korting krijgt u het matras 100 dagen op proef.

Bestel nu met 20% korting!

- advertorial -
Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips