Voor welke beroepen moet je heel goede ogen hebben

Voor een aantal categorieën beroepen zijn speciale oogheelkundige keuringseisen vastgesteld. Dit zijn overheids- en spoorwegpersoneel, vliegers, zeevarenden en mensen die aan het gemotoriseerde verkeer deelnemen. Verder bestaan er bedrijfskeuringen.

Bij de beoordeling of iemand voor een bepaald beroep een goed gezichtsvermogen heeft, let de (oog)arts op het vermogen om goed kleuren te kunnen onderscheiden, of men in donker kan zien, of het gezichtsveld (de ruimte die men ziet bij het rechtuit kijken) goed is en of men goed in de ruimte kan waarnemen. Voor sommige beroepen moet men ook goed contrasten kunnen onderscheiden.

Perfecte ogen zijn noodzakelijk voor zeeloodsen, gevechtsvliegers en mariniers. Ook de Rijksluchtvaartschool stelt hoge eisen aan de kwaliteit van het gezichtsvermogen van een leerling piloot.

Moet men permanent een bril dragen, dan is een reservebril verplicht bij autorijden, de grote vaart en de Rijksluchtvaartdienst.

Voor mensen die een staaroperatie hebben ondergaan waarbij de ooglens is vervangen door een kunststof implantlensje is een oogartsrapport vereist voor het groot rijbewijs (categorieën C, D en E) met een geldigheidstermijn van vijf jaar. Voor de categorieën A, B en E is het dragen van een staarbril, contactlenzen of een implant-lensje geen bezwaar.

Voor welke beroepen moet je heel goede ogen hebben

Wilt u meer inlichtingen over welke eisen men stelt aan de kwaliteit van de ogen voor verschillende beroepen, dan kunt u bij de oogarts terecht. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap heeft onlangs een complete lijst uitgegeven die elke (oog)arts in zijn bezit moet hebben.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips