Wat doet een psychiater eigenlijk?

Hoe waardevol de ‘praatbehandeling’ in de psychiatrie ook is, er is meer dan dat. Veel psychiaters schrijven medicijnen voor, een enkeling maakt ook gebruik van de elektroshock-therapie. Sommige trachten de patiënt te motiveren zijn gedrag zodanig te veranderen dat de problemen hiermee opgelost worden. Een voorbeeld van het laatste is de behandeling van bedplassen: een kind kan getraind worden om wakker te worden als zijn blaas vol is door een systeem waarbij iedere keer als zijn bed nat wordt, er een bel rinkelt. Een zelfde het weinig zinvol meer is om verschil te maken tussen endogene en exogene depressies. Het verschil zit hem in de persoonlijkheid van de patiënt. De draagkracht van de ene persoon is groter dan die van een ander, waardoor de een wel een en de ander geen depressie zal krijgen naar aanleiding van een bepaalde gebeurtenis.

Er zijn meer vrouwen dan mannen met depressies. Waarschijnlijk speelt de hormoonbalans hierbij een rol. De periode rond de menstruatie, na een geboorte en de overgangsjaren zijn berucht. Reguleren van de hormoonbalans kan de problemen soms oplossen. Voorts is het bekend dat sommige vrouwen van de pil depressief worden.

psychiater

Een ding is zeker. Niemand moet proberen alleen de symptomen van depressie te bestrijden. (Medicijnen zijn beschikbaar voor de ernstiger gevallen.) Ongelukkigerwijze voelen veel depressieve mensen er weinig voor om met anderen over hun problemen te praten en zoeken ze hiervoor ook de dokter niet op. Het is dan een taak voor familie of vrienden om zich te realiseren wat er aan de hand is en medische, en mogelijk psychiatrische hulp te zoeken. Bij de ernstige en hardnekkige gevallen kunnen de bovengenoemde medicijnen een belangrijke hulp zijn.

soort techniek wordt gebruikt bij alcoholverslaafden, die met bepaalde medicijnen behandeld worden, waardoor ze ontzettend misselijk en ziek worden op het moment dat ze alcohol drinken. Sommige psychiaters doen aan groepstherapie, ze moedigen patiënten aan hun problemen te ontdekken door er met anderen over te praten.

De meeste psychiaters maken echter gebruik van verschillende therapieën zodat iedere patiënt dan de beste bij hem passende behandeling zal kunnen krijgen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips